Apmierinātības ar dzīvi saistība ar laika perspektīvu - Selga, Toms (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot vai pastāv saistības starp apmierinātību ar dzīvi un laika perspektīvu. Tika sagaidīts, ka indivīdiem, kam izteiktākas pozitīvās pagātnes un tagadnes hedoniskā laika uztvere, apmierinātības ar dzīvi rezultāti būs augstāki, bet indivīdiem ar negatīvās pagātnes uztveri apmierinātības ar dzīvi rādītāji būs zemāki (Zhang & Howell, 2011). Lai to noskaidrotu, tika izmantota apmierinātības ar dzīvi aptauja (Satisfaction With Life Scale, SWLS, Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985), ko Latvijā adaptējušas K.Maslovska, S.Votkāne, S. Miezīte un M. Račevska 2005. gadā, un Zimbardo laika perspektīvas aptauja (Zimbardo Time Perspective Inventory, ZTPI, Zimbardo & Boyd, 1999). Latvijā to adaptējis A. Koļesovs 2004. gadā. Pētījumā tika iesaistīti respondenti vecumā no 18-30 gadiem, pētījumā piedalījās 91 respondents. Vidējais respondentu vecums 23.72 gadi. Atklājās, ka pastāv negatīva korelācija starp apmierinātību ar dzīvi un negativo pagātni un tagadnes fatālismu.

The aim of this study is to find out if there is a correlation between life satisfaction and time perspective, and if individuals have past positive or present hedonist time perspective, will they have a higher results in life satisfaction scale. Will individuals who have past negative time perspective gain lower score on life satisfaction scale (Zhang & Howell, 2011). To find it out there was used life satisfaction questionnaire (Satisfaction With Life Scale, SWLS, Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985), which has been adopted in Latvian by K.Maslovska, S.Votkāne, S. Miezīte and M. Račevskis. 2005. and Zimbardo time perspective questionnaire (Zimbardo Time Perspective Inventory, ZTPI, Zimbardo & Boyd, 1999) in Latvian adapted by A.Koļesovs 2004. In this study participated 91, 18-30 years old respondents, average age of respondents was 23.72. It was found that there is a negative correlation between life satisfaction and past negative time perspective and the present fatalism.
Satisfaction with life in relationship to time perspective
Keywords: Psiholoģija