Matemātisko priekšstatu veidošana pedagoģiskajā procesā pirmsskolā - Andersone, Aida (Latvijas Universitāte, 2006)
Darba nosaukums: Matemātisko priekšstatu veidošana pedagoģiskajā procesā pirmsskolā. Darba autore: Aida Andersone Darba vadītāja: Dr. Paed., asoc. prof. Ruta Ināra Kaņepēja Darba saturs: 98. lpp., 7 zīmējumi, 1 shēma, 1 tabula, 7 ciklogrammas, 5 diagrammas, 6 grafiki, 14 pielikumi. Atslēgas vārdi: pedagoģiskais process, personības attīstība, individualitāte, matemātiskie priekšstati, mijiedarbība, attīstošā vide, rotaļnodarbība, dzīves darbība, integrācija. Pētījuma mērķis: izpētīt, vai pirmsskolas vecuma bērni visus šajā vecumā programmā paredzētos matemātiskos priekšstatus var apgūt caur citiem darbības veidiem. Pētījuma objekts: pedagoģiskais process pirmsskolā. Pētījuma hipotēze: ja pirmsskolas vecuma bērnam matemātiskos priekšstatus veidos un nostiprinās ikdienas dzīves darbībās, kā arī rotaļu veidā tēlotājmākslas, valodas attīstības u. c. nodarbībās, tad bērns izpratīs matemātiskās likumsakarības atbilstoši izglītības programmā noteiktajām normām. Darba teorētiskā daļa balstās uz pedagoģiskās un psiholoģiskās literatūras analīzi par 5- 7 gadus vecu bērnu personības attīstības īpatnībām (Ž. Piažē, Ē. Ēriksons, Ļ. Vigotskis), par pirmsskolas pedagoģiskā procesa organizācijas formām mūsdienās ( E. Černova, R. I. Kaņepēja, I. Maslo, A. Špona), par dažādām iespējamajām bērnu rotaļu darbības formām (S. Laizāne, R. Ukstiņa, K. Dēķens, A. Sorokina un J. Baturina), par matemātiskajiem priekšstatiem, kuri būtu jāapgūst 5- 7 gadus veciem bērniem pirmsskolas pedagoģiskajā procesā, kā tie būtu pakāpeniski jāiegūst (R. Ukstiņa, Metļina, Piažē, Daņilova, Rihtermanis, Mihailova u. c.). Darba praktiskajā daļā ir parādīts ar piemēriem, kādās ikdienas situācijās un kā, apgūstot valodas prasmes, nodarbojoties ar tēlotājmākslu, darbojoties dažādos grupas interešu centros patstāvīgi, pirmsskolas vecākā vecuma bērniem iespējams veidot matemātiskos priekšstatus par skaitu un skaitīšanu, dažādiem lielumiem, formām, orientēšanos plaknē, telpā un laikā. Veikti pētījumi, kuri parāda, ka matemātiskos priekšstatus par orientēšanos laikā 6- 7 gadus veci bērni, kuri tos apguva ikdienas dzīves darbībās, rotaļās- citu nodarbību ietvaros, ir apguvuši savam vecumam atbilstošā līmenī. To apstiprina arī veiktā vecāku anketēšana par to, kā viņi novērtē sava bērna zināšanas par laiku un, kur, pēc viņu domām, šos priekšstatus bērns ir ieguvis Praktiskā pētījuma rezultātā iegūtās atziņas apstiprināja izvirzīto hipotēzi par to, ka matemātiskos priekšstatus pirmsskolas vecuma bērniem var veidot ikdienas situācijās, rotaļās un citās nodarbībās. Pētījuma bāze: Rīgas 213. pirmsskolas izglītības iestādes sagatavošanas grupu 35 audzēkņi un 21 viņu vecāks.

Title of the paper: Forming of mathematical concepts during the pedogogical process at pre- school. Author of the paper: Aida Andersone Superviser of the paper: Dr. Paed., PPF asoc. prof. Ruta Ināra Kaņepēja Contents of the paper: 98 pages, 7 pictures, 1 scheme, 1 table, 7 cycloramas, 5 charts, 6 graphs, and the work have 14 attachments. Key words: pedogogical process, development of personality, individuality, mathematical concepts, interaction, developing environment, lessons with games, every day activities, integration. Goal of the research: to research if children at the age of pre- school are able to acquire all the mathematical concepts provided for in the programme by doing other kinds of activities. Subject of the research: pedogogical process at pre- school. Hypothesis of the research: if mathematical concepts of children at the age of pre- school are formed by help of every day activities as well as games played during lessons of fine art, language and others the child will be able to understand mathematical regularities in compliance with the standards stated in the educational programmes. Theoretical part of the paper is based on analysis of pedogogical and psychological literature concerning peculiarities of development of 5- 7 year- old children’s personality (Ž. Piažē, Ē. Ēriksons, Ļ. Vigotskis), modern organisation forms of pedogogical process at pre- school (E. Černova, R. I. Kaņepēja, I. Maslo, A. Špona), various possible forms of activity games for children (S. Laizāne, R. Ukstiņa, K. Dēķens, A. Sorokina un J. Baturina), mathematical concepts which 5- 7 year- old children would have to acquire during the pedogogical process at pre- school, how they would have to be mastered gradually (R. Ukstiņa, L. S. Metļina, Ž. Piažē, Daņilova, Rihtermanis, Mihailova u. c.). Providing examples, the practical part of the paper discloses how and in what every day situations while studying language, going in for fine art or being engaged in group centers of interests to form mathematical concepts for oldest children of pre- school in respect of numbers and counting, various sizes, forms, orientation in plane, space and time. Research carried out proves that 6- 7 year- old children who have acquired mathematical concepts of orientation in time through every day activities, games- during other lessons, have done it on the level corresponding to that of their age. The same fact is proved also by a questionnaires given to the parents and asking for information how they appraise their children’s knowledge of time and where, to their opinion, has the child acquired these concepts. Conclusions drawn as a result of practical research affirmed the hypothesis that mathematical concepts of pre- school children can be formed in every day situations, playing games and during other lessons. Base of the research: 35 children of pre- school groups of pre- school educational establishment No. 213 and 21 their parents.
Development of Mathematical Understanding during the Pedagogical Process at Preschool
Keywords: Pedagoģija