Nodrošinātā kreditora instutūts maksātnespējas procesā - Pudule, Laila (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījuma mērķis ir saistības nodrošinājuma institūta ietekmes novērtēšana attiecībā uz kreditoru prasījumiem maksātnespējas procesā. Kreditori maksātnespējas procesā tiek nošķirti divās grupās - nodrošinātie un nenodrošinātie kreditori, pamatojoties pazīmi - saistības nodrošinājuma - ķīlas tiesības - esamība pār parādniekam piederošu mantu. Kopš 2015.gada 1.marta stājās spēkā Maksātnespējas likuma grozījumi, ar kuriem likumdevējs ir ieviesis jaunu kreditora institūtu - nosacīti nodrošinātu kreditoru. Autore pēta šī kreditora tiesību saturu un piedāvā risinājumu pastāvošajai problemātikai Maksātnespējas likumā un Ministru kabineta noteikumos. Pētījuma mērķis ir vērst lasītāju uzmanību uz nodrošinātā kreditora statusu ne tikai Maksātnespējas procesā, bet civiltiesībās vispār, norādot, ka pamats kreditora saukšanai par nodrošināto kreditoru ir saistības pastiprināšanas līdzekļu piemērošana tiesiskajos darījumos. Autore pētījuma rezultātā ir nonākusi pie būtiskām atziņām attiecībā uz nodrošinātā kreditora statusa īpatnībām, kā arī ir sniegusi priekšlikumus likuma grozījumiem.

The aim of research is to estimate the impact of the secured liabilities in connection with claims of creditors during the insolvency proceedings. Secured creditors are separated into two groups in the insolvency proceedings - secured and unsecured creditors, based on the indication of the secured liability - the right of pledge - over the assets of debtor. Since the amendments of the Insolvency Law came in force on 1st of March, 2015, legislator has implemented new institute of creditor - conditioned secured creditor. The author of research studies the content of rights of such creditor and proposes solutions to the existing issues in the Insolvency Law and regulations adopted by Cabinet of Ministers. As well the aim of research is to focus the attention of readers on the institute of secured creditor not only in the insolvency procedings, but in civil rights in general by showing that the ground of secured creditors is the implementation of secured liabilities in legal transactions. The author has come to relevant conclusions regarding to specifics of status of the secured creditor and has given suggestions for future amendments of the laws regulating the insolvency proceedings as the result of research.
The institute of secured creditor in insolvency proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; maksātnespējas process; ķīlas tiesība; kreditors; nodrošināts; prasījums