Mikrozooplanktona biomasas izmaiņas atkarībā no vides faktoru sezonālās mainības un lokalizācijas Rīgas līcī - Leišavniece, Ita (Latvijas Universitāte, 2019)
Mikrozooplanktons ir nozīmīgs pelaģiskās barības ķēdes posms, jo tas savieno mikrobiālo barības ķēdi ar klasisko barības ķēdi. Tomēr tas nav ietverts jūras monitoringa programmā, un līdz ar to apsekots tiek periodiski, projektu un atsevišķu, nesaistītu pētījumu veidā. Kā rezultātā iztrūkst informācija par mikrozooplanktona populācijas sezonālo dinamiku, kā arī sugu sastāvu. Ekoloģiskie pētījumi saistībā ar vides faktoriem ir veikti atklātās Baltijas jūras rajonos un Rīgas līcī veikti 1980 un 1990 gados, tomēr sugu sastāvs Baltijas jūra aplūkots un aplūkots Baltijas jūras zooplanktona atlasā. Šī darba mērķis ir noskaidrot mikrozooplanktona biomasas izmaiņas Rīgas līcī pavasara, vasaras un rudens sezonā atkarība no lokācijas un vides faktoru izmaiņām. Mikrozooplanktons analizēts divās Rīgas līča piekrastes stacijās, kuras atrodas tiešā saldūdens noteces ietekmē, un vienā atklātās daļas stacijā. Darbā novērots, ka ūdens temperatūra un hlorofils a koncentrācija ūdenī būtiski ietekmē mikrozooplanktona kopējo biomasu, bet ūdens sāļuma koncentrācija ietekmē mikrozooplanktona taksonomisko sastāvu. Attiecībā pret lokāciju, piekrastes zonās un eustāros ir lielāka mikorzooplanktona biomasa nekā atvērtos ūdeņos, tāpēc ka mainīgie vides apstākļi nodrošina iespēju izdzīvot gan saldūdens mikrozooplanktonam, gan iesāļūdens mikrozooplanktonam.

Microzooplankton is an important link in the pelagic feed chain as it connects the microbial food chain with the classic food chain. However, it is not included in the marine monitoring program and is therefore surveyed periodically in the form of projects and individual, unrelated studies. As a result, information on the seasonal dynamics of the microzooplankton population as well as species composition is missing. Environmental research on environmental factors has been conducted in open Baltic Sea areas and in the Gulf of Riga in the 1980s and 1990s, however, the composition of the species in the Baltic Sea is considered and discussed in the Baltic Sea Zooplankton Atlas. The aim of this work is to find out the changes in microzooplankton biomass in the Gulf of Riga during the spring, summer and autumn season depending on the location and environmental factors. Microzooplankton is analyzed at two offshore stations in the Gulf of Riga under direct freshwater runoff and at one open-air station. It has been observed in the thesis that water temperature and chlorophyll a in water have a significant effect on the total biomass of microzooplankton, while the concentration of water salinity affects the taxonomic composition of microzooplankton. In terms of locality, coastal zones and eustars have a higher microzooplankton biomass than open waters, because changing environmental conditions make it possible to survive both freshwater microzooplankton and brackish microzooplankton.
Variation of microzooplankton biomass in relation to seasonal environmental changes and location in the Gulf of Riga
Keywords: Bioloģija; mikrozooplanktons; Rīgas līcis; sezonalitātes ietekme; lokācija