Augstas pieejamības risinājumi datu centram - Kapenieks, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2006)
Darbā aprakstīti jautājumi, kas jāņem vērā plānojot datu centru telpas, tīkla infrastruktūru, datu glabāšanas risinājumus, serveru instalācijas un procesus, lai varētu nodrošināt pietiekamu pakalpojumu pieejamību un iespējamie risinājumi tās uzlabošanai, kā arī analizēti risinājumi datu centrā, kura veidošanā piedalījies darba autors. Darba trešā nodaļa veltīta nākotnes datu centru tehnoloģijām, īpaši - serveru virtualizācijai. Lai novērtētu šī brīža tehnoloģiju pielietojamību virtuālā datu centra izveidei, tika veikti divu populārāko serveru virtualizācijas risinājumu - VMware ESX 2.5.2 un Microsoft Virtual Server 2005 R2 - ātrdarbības testi konkrētai biznesa aplikācijai, un salīdzināti ar tāda paša testa rezultātiem neizmantojot virtualizāciju.

Paper describes questions that need to be taken into the consideration, when planning data center facilities, network design, storage solutions, server installations and processes, to achieve required service availability, and different solutions to improve it. Second chapter is devoted to the data center solution, which was designed and implemented with participation of author. Third chapter describes future data center technologies – particularly server virtualization. To evaluate current technologies for use in production in virtual data center, two most popular server virtualization products – VMware ESX 2.5.2 and Microsoft Virtual Server 2005 R2 – were tested for performance on a real business application and compared to results for the test run directly on hardware.
High availability solutions for data center
Keywords: Datorzinātne