"Mesijas, Jāzepa dēla” jēdziens Pāvila 1. vēstulē korintiešiem 11:23-26 - Cēburs, Emīls (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbs ir veltīts “Mesijas Jāzepa dēla” paplašinātā jēdziena izpētei un skaidrojumam Pāvila 1. vēstules Korintiešiem 11. nodaļā no 23.-26. pantam. Pētījuma objekts ir vēstules Korintiešiem 11. nodaļā minētie Pāvila izteikumi, savukārt, pētījuma priekšmets – izteikums “[...]to dariet mani pieminēdami.”. Darbā tiek izvirzīts mērķis analizēt kultūrvēsturisko vidi Palestīnā, veikt vēstules Korintiešiem 11. nodaļas fragmenta un 4Q372 fragmenta izpēti, ekseģēzi, tulkojumu, rekonstruējot to iespējamo interpretāciju, kā arī sintezējot šīs izpētes rezultātus ar Jāņa Evaņģēlija 6. nodaļas vēstījumu. Galvenie uzdevumi mērķa sasniegšanai – apkopot informāciju par pētījuma priekšmetā lietotajiem terminiem, to interpretāciju un veikt izpētes rezultātu sintēzi jaunā interpretācijas variācijā. Darbā secināts, ka apustuļa Pāvila izteikums “[...]to dariet mani pieminēdami.” ir loģiska farizejiskās/tanaim domas evolūcija, ņemot par pamatu vēsturiskā Jēzus darbību un jau no 1.gs. p.m.ē. apritē esošu tradīciju. Atslēgas vārdi: Vakarēdiens, apustulis Pāvils, upuris, minhā, nešķīstība, jūdu misticisms, jūdu tradīcija, Tora, Kumrāna, tanaim, 1Kor 11, 4Q372, JnEv 6. Darbs satur 84 lapas un 121 bibliogrāfisko nosaukumu.

The Master’s Thesis is dedicated to the analyses of term “Messiah, the Son of Joseph” in 1st Corinthians 11:23-26 in a broader perspective. The object of research is Paul’s expressions mentioned in 1st Epistle to the Corinthians, chapter 11, while the subject of research is the expression of “[…] this do in remembrance of me”. Aim of this work is to analyse cultural and historical environment in 1st century BCE and CE Palestine, to research the passage of 1st Epistle to the Corinthians, chapter 11 and the manuscript 4Q372 of Qumran. The aim is also to carry out exegetical work, to prepare a new translation, to reconstruct the possible interpretations and to synthesise the results by combining different expressions between Gospel of John, chapter 6 and previously translated texts from Qumran 4Q372 and 1Cor 11:23-26. Work tasks in order to reach the objective are to gather information about the specific terms used in subject of research, as well as their interpretation and to perform the synthesis of research results in a new interpretation variation. It has been concluded, that the expression of apostle Paul “[…] this do in remembrance of me” is a logical evolution of the Pharisaic / Tannaic thought, based on the work of historical Jesus and the 1st century BCE tradition. Keywords: Eucharist, apostle Paul, sacrifice, Minhah, impurity (defilement), Jewish mysticism, Jewish tradition, Torah, Qumran, Tannaim, 1Cor 11, 4Q372, John 6. Paper consists of 84 pages and 121 bibliographic titles.
"Messiah, the Son of Joseph" in the 1st Corinthians 11:23-26
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; Vakarēdiens; Tora; upuris; Kumrāna; nešķīstība