Elektrības patērēšanas ikdienas prakses un to aritmijas privātajās mājsaimniecībās - Šipicina-Buhgolca, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2014)
Elektrība ir tik netverama, nesaskatāma un virtuāla, un tajā pašā laikā tik materiāla un ļoti būtiska mūsdienu dzīves sastāvdaļa. Šajā darbā tā tiek pētīta ar mērķi izanalizēt ikdienas patēriņa piemērus, lai atklātu slēptās parādības, kuras šie gadījumi izkristalizē. Darbā tiek izmantotas - atkārtotas padziļinātas intervijas ar 11 informantiem, 2 fokusa grupas pa 7 cilvēkiem katrā, interneta forumu diskusiju par elektrību analīze, kā arī novērošana Latvijas mājsaimniecībā vienu pilnu dienu. Autors apspriež to, cik svarīgi ir petīt katra cilvēka ikdienu un viņa patēriņu, apgalvojot, ka ikdienas elektrības patērēšanas piemēri potenciāli atklāj cilvēka ritmu, ķermeniskas prakses, robežu konstruēšanu, marginālās prakses un, attiecīgi, varas attiecības starp patērētajiem, valsti un elektrības monopol piegādātāju. Atslēgvārdi: Ikdienas prakses, patērēšana, elektrība, mājsaimniecība, ritma analīze

Electricity as virtual, intangible, invisible, and, at the same time, material and crucially important component of modern life is researched in this paper with the aim to analyse electricity consumption as daily practice in order to reveal the hidden social phenomena that these practices unleash. The fieldwork included repeated in-depth interviews with 11 informants, 2 focus groups of 7 participants, analysis of the electric discourse in internet forums, as well as one-day observation in one Latvian household. The author discusses the importance of researching dailyness and consumption, arguing that the analysis of daily electricity practices potentially reveals rhythms, corporeal practices, construction of boarders, marginal practices and, above all, power relationships between users, government and electricity monopoly supplier. Keywords: Daily practices, consumption, electricity, household, rhythmanalysis
Daily Electricity Consumption Practices and Arrhythmias in Private Households
Keywords: Antropoloģija