Kriminālatbildība par personas atstāšanu bez palīdzības - Bērziņš, Regnārs (Latvijas Universitāte, 2020)
Autora maģistra darba temats ir „Kriminālatbildība par personas atstāšanu bez palīdzības”. Nenoliedzami pati svarīgākā cilvēka vērtība ir dzīvība, bet mūsdienu nepārtrauktā informācijas plūsma un mūsu ikdiena, ko pavadam steigā, liek par to aizmirst. Cilvēki ir tik ļoti aizņemti ar sevi, ka mēdz nepamanīt, kas notiek viņiem apkārt, ka kādam ir nepieciešama palīdzība, un vienkārši paiet garām. Mūsdienu sabiedrībā šādai vienaldzībai nav vietas, tāpēc likumdevējs ir paredzējis kriminālatbildību par palīdzības nesniegšanu līdzcilvēkam. Maģistra darba mērķis ir veikt padziļinātu kriminālatbildības par personas atstāšanu bez palīdzības satura, normatīvā regulējuma un piemērošanas tiesu praksē izpēti. Lai sasniegtu maģistra darbā izvirzītos mērķus, autoram jānoskaidro, kā laika gaitā ir attīstījusies kriminālatbildība par personas atstāšanu bez palīdzības un kā ir izmainījies tās saturs, jānoskaidro, kāds ir kriminālatbildības par personas atstāsanu bez palīdzības pašreizējais normatīvais regulējums Latvijā un kā dažādās situācijās tiek kvalificēti nodarījumi par personas atstāšanu bez palīdzības. Visbeidzot, jānoskaidro šīs kriminālatbildības kopīgās un atšķirīgās iezīmes starp Latvijas un ārvalstu normatīvajiem regulējumiem. Pētījuma rezultātā autors nonāca pie secinājuma, ka tiesu praksē ir saskatāma situācija, kad viena veida noziedzīgs nodarījums par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu, nesniedzot palīdzību cietušajam, tiek kvalificēts dažādi.

The subject of the Master’s Thesis is „Criminal liability for abandoning a person without assistance”. Undeniably most important value to human is life, but nowadays, because of continuous flow of information and our everyday life, that we spend in a hurry, we tend to forget about it. People ar so busy with themselves, that they tend to overlook, what is happening around them, that somebody is in a need for help, but we just pass by. There is no room for such indifference in nowaday's society, therefore legislator has provided criminal liability for not providing assistence to a fellow man. The aim of this Master’s Thesis is to carry out an in-depth study of the content and the legal framework of the criminal liability for abandonment without assistence, and its application in judicial practice. In order to achieve the aim of the Master’s Thesis it is necessary to find out, how the criminal liability for abandonment without assistence has evolved over time and how its content has changed over the years, what is the current legal framewor of criminal liability for abandoning a person without assistance in Latvia and how abandonment without assistence is qualified in various situations. Finally, it is necessary to identify common and different aspects between Latvian legal framework and foreign legal frameworks. As a result of the research, the author of the Master’s Thesis came to a conclusion, that there has emerged a situation, when one type of criminal offence for leaving the scene of a road accident, without providing assistance to the victim, is qualified differently.
Criminal liability for abandoning a person without assistance
Keywords: Juridiskā zinātne; atstāšana bez palīdzības; kriminālatbildība; pirmā palīdzība; ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšana