Valodas politika un etniskās minoritātes Latvijā un Igaunijā - Zariņš, Valts (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba izpētes jautājums: kurai no politisko ideoloģiju teorijām, liberālismam vai nacionālismam, atbilst Latvijas un Igaunijas valstu valodas politika? Darba hipotēze: Latvijas un Igaunijas valodu politikas atbilst liberālisma ideoloģijas teorijai. Darba gaitā tika aplūkotas liberālisma un nacionālisma ideoloģijas, etnisko minoritāšu teorija, Latvijas un Igaunijas etnodemogrāfija un valodas politikas teorija. Analizējot un salīdzinot Latvijas un Igaunijas valodas politikas ar liberālisma un nacionālisma ideoloģiju palīdzību, gūtas atbildes, cik lielā mērā un ar kuru no aprakstītajām ideoloģijām saskaņojas Latvijas un Igaunijas valstu valodas politika. Atslēgvārdi: liberālisms, nacionālisms, etniskās minoritātēs, etnodemogrāfija, valodas politika, Latvija, Igaunija.

Research question of the thesis: to which of the political ideology theory, liberalism or nationalism, correspond the language policy of Latvia and Estonia? Work hypothesis: Language policy in Latvia and Estonia complies to liberalism ideology theory. The research thesis examines the ideology of liberalism and nationalism, ethnic minority theory, language policy theory ad ethnic-demography of Latvija and Estonia. While analyzing and comparing the language policies of Latvia and Estonia through the ideologies of liberalism and nationalism, the thesis shows to what extent and to which of the described ideologies the language policies of Latvia and Estonia correspond with more. Key words: liberalism, nationalism, ethnic minorities, ethnic-demography, language policy, Latvia, Estonia.
Language policy and ethnic minorities in Latvia and Estonia
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)