Klimata mainības tendences Ainažos un Ventspilī - Rudovska, Elīna (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbā tiek pētītas klimatisko rādītāju (vidējā gaisa temperatūra, relatīvais mitrums, nokrišņu daudzums, vēja ātrums, atmosfēras spiediens un mākoņainums) ilglaicīgās un sezonālās izmaiņas laika posmā no 1978. – 2008. gadam pēc divu novērojumu staciju datiem - Ainaži un Ventspils. Kā arī tiek apskatītas un izvērtētas šo klimatisko rādītāju raksturs Baltijas jūras reģiona piekrastes pilsētās un klimata mainības tendences līdz šim un nākotnē Baltijas jūras reģionā. Pētījumā tika konstatēts, ka ilglaicīgie klimatiskie rādītāji visbūtiskāk ir izmainījušies ziemā, vasarā, rudenī un pavasarī Ventspils teritorijā, bet Ainažos visvairāk izmainījušies rudenī, vasarā, ziemā un pavasarī. Ilglaicīgo klimatisko rādītāju statistiski būtiskas pozitīvas izmaiņas pēc Ventspils meteoroloģiskās stacijas datiem ir novērojamas temperatūrai, negatīvas mākoņainumam un vējam. Savukārt Ainažiem statistiski būtiskākās pozitīvās izmaiņas novērojamas temperatūrai un atmosfēras spiedienam, bet negatīvās mākoņainumam, vēja ātrumam, un nokrišņu summām. Atslēgas vārdi: Ventspils, Ainaži, gaisa temperatūra, relatīvais mitrums, nokrišņu summa, atmosfēras spiediens, vēja ātrums, mākoņainums.

In Bachelor work is analyzed the main features of climate characteristics (the average air temperature, relative humidity, amount of precipitation, wind speed, atmospheric pressure and cloudiness) long term and seasonal changes during the period 1978-2008 after two meteorological stations – Ainazi and Ventspils. Also is considered climate and its characteristics in the cities of coast of Baltic Sea in Europe now and in the future. The particular study confirmed that long term character of climate is more changed in winter, summer and autumn and also in spring in the territory of Ventspils but in autumn, summer, winter and spring in territory of Ainazi. The statistically significant positive trend considering Ventspils long term time series is obtained for temperature, negative trend for cloudiness and wind speed. The statistically significant positive trend of climate parameters for Ainazi is shown for temperature and atmospheric pressure, but negative trend for cloudiness, wind speed and amount of precipitation. Key words: Ventspils, Ainazi the average of air temperature, relative humidity, amount of precipitation, atmospheric pressure, wind speed, cloudiness.
Climate Variability in Ainaži and Ventspils
Keywords: Ģeogrāfija