Tenisa bumbas dinamikas modelēšana atlēciena brīdī - Lokmanis, Viesturs (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbā „Tenisa bumbas dinamikas modelēšana atlēciena brīdī” apskatīti un definēti tenisa bumbas vertikālais un horizontālais elastības koeficients un to noteikšanas metodes, vertikālā elastības koeficienta atkarība no bumbas ātruma. Analizēti virsmas reakcijas spēks un berzes spēks, to saistība un bumbas mijiedarbība ar atlēciena virsmu. Darbā iztirzāti matemātiskie atlēciena modeļi un ar modeļiem prognozētie rezultāti salīdzināti ar eksperimentālajiem. H. Brodija bumbas atlēciena modelis papildināts ar bumbas vertikālā elastības koeficienta atkarību no ātruma un vienkāršots lietošanai programmātiski. Iegūts tenisa bumbas atlēciena modelis, kura rezultātu vidējās relatīvās kļūdas ir mazākas par 8%.

In thesis „Modelling of tennis ball dynamics at the moment of bounce” the vertical and horizontal coefficients of restitution have been defined and methods for determining them have been viewed. Vertical coefficient’s of restitution dependence on ball speed has been studied. Surface reaction force, friction force, their connection and ball’s interaction with surface during the bounce moment have been examined. The mathematical models of tennis ball bounce have been analysed, predicted results have been compared with experimental results. H. Brody’s ball bounce model has been supplemented with vertical coefficient’s of restitution dependence on speed and simplified for using programmatically. As a result, a tennis ball bounce model with average relative errors less than 8% has been found.
Modelling of tennis ball dynamics at the moment of bounce
Keywords: Matemātika