Iedzīvotāju ienākuma nodokļa pielietošana Latvijā - Simanoviča, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba temats ir „Iedzīvotāju ienākuma nodokļa pielietošana Latvijā”. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa ietekmējošus rādītājus un to lomu valsts budžeta ieņēmumu veidošanā. Darba autore uzskata, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir aktuāls katram iedzīvotājam un valstij kopumā, jo tas pa tiešo ietekmē iedzīvotāju ienākumus un veido apmēram 1/5 no kopējiem valsts budžeta ieņēmumiem. Pareizi izvēlēta un īstenota nodokļu politika palielina iedzīvotāju labklājības līmeni, kā rezultātā palielinās budžeta ieņēmumi un uzlabojas ekonomiskie rādītāji, piemēram, IKP. Lai sasniegtu šo mērķi, valstij ir nepieciešams realizēt sociāli orientētu nodokļu politiku. Šī politika ir vērsta uz nodokļu likmes samazināšanu, kas veicinātu uzņēmējdarbības attīstību, kā rezultātā valstī palielinājās nodarbinātības līmenis, samazinājās migrācija. Tas varētu radīt papildus ienākumus valsts budžetā. Pirmā nodaļa ir veltīta iedzīvotāju ienākuma nodokļa vēsturiskai attīstī

The subject of bachelor paper is "The personal income tax application in Latvia." The goal of bachelor paper is to explore the influence of personal income tax rates and their role in the revenue of the state budget. The paper author believes that the personal income tax is important for every citizen and the state as a whole because it directly affects people's income and constitutes about 1/5 of total state budget revenues. Properly chosen and implemented taxation policy increases population welfare, as a result government revenue increases and economic indicators improves , such as GDP. To achieve this goal the state has to implement socially oriented tax policy. This policy is aimed at reducing tax rates. This encourages business development and as a result employment rate increased , but migration decreased. This might create an additional incomes in state budget. The first chapter is dedicated to the historical development of personal income tax, the nature of the tax is descr
Application of the Personal Income Tax in Latvia
Keywords: Ekonomika