Ziemeļu Dimensija - valstu reģionālās sadarbības specifisks formāts - Sniega, Liene (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā „Ziemeļu Dimensija - valstu reģionālās sadarbības specifisks formāts” tiek analizēta Ziemeļu Dimensijas programmas attīstība no Somijas iniciatīvas līdz unikālam, specifiskam, Eiropas Savienības koordinētam starptautiskas sadarbības formātam, vienlaikus novērtējot Latvijas līdzdalības Ziemeļu Dimensijā, iespējas un ieguvumus. Maģistra darba mērķis ir izvērtēt Ziemeļu Dimensijas, kā Eiropas Ziemeļu reģiona valstu sadarbības ietvara attīstību, tās vietu ES un tās dalībvalstu starptautiskā sadarbībā, saistību ar ES ārējās sadarbības politikām, izvērtēt Latvijas līdzdalības rezultātus tajā. Savā attīstībā Ziemeļu Dimensija piedzīvojusi dažādus periodus, sākot ar Somijas kā iniciatores noformētu piedāvājumu Eiropas Savienības un Eiropas Ziemeļu reģiona valstīm, Eiropas Savienības kā valstu organizācijas visai lēnu iesaistīšanos sadarbības koordinācijā, transformējoties no 22 valstu uz 4 dalībnieku (ES kā starptautiskas reģionālas sadarbības organizācijas un Krievijas, Norvēģijas, Islandes) sadarbības formātu. Sākot ar 2006.gadu Ziemeļu Dimensija savā attīstībā piedzīvo renesansi, kas izpaužas iekšēju, uz konkrētu sadarbības projektu īstenošanu vērstu sadarbības ietvaru „Partnerību” izveidošanu. Ziemeļu Dimensija sevi ir apliecinājusi kā dzīvotspējīgu, Eiropas Savienībai specifisku reģiona valstu sadarbības formātu, kura priekšrocības izpaužas zināmā neatkarībā no ES „formālajām” politikām, Kaimiņvalstu politikas un Austrumu partnerības. Lai arī Latvija formāli ir pievienojusies izveidotām Ziemeļu Dimensijas partnerībām, tā nav pilnībā izmantojusi Ziemeļu Dimensijas radītās iespējas, bet tai ir labas nākotnes perspektīvas. Atslēgvārdi: Ziemeļu Dimensija, starptautiskā reģionālā sadarbība, partnerība, dokumentu salīdzinošā analīze, transformācijas process.

In the Master’s thesis „ The Northern Dimension – state regional cooperation specific format” is analysed the Northern Dimension’s programme development starting from Finnish initiative till unique, specific European Union’s coordinated international cooperation format, simultaneously evaluating opportunities and benefits of Latvian participation in the Northern Dimension. Aim of the Master’s thesis is to evaluate the development of the Northern Dimension as a special state regional international cooperation format, its place in EU and member state international cooperation, connection with EU external cooperation politics, evaluate results of Latvian participation in it. In its development the Northern Dimension has experienced different periods, starting from Finnish initiative for European Union and European Northern region states, European Union’s as a state organization quite slow participation in cooperative coordination, till transformation from 22 states to 4 members (EU as an international regional cooperative organization and Russia, Norway, Iceland) cooperative format. Starting from 2006 the Northern Dimension in its development experienced a revival, which expresses oneself in internal, concrete cooperative project implementation through cooperative frameworks as “Partnership”. The Northern Dimension has confirmed itself as a viable, for European Union specific regional cooperation format, whose advantages shows independence from EU “formal” politics, Neighbourhood politics and Eastern Partnership. Although Latvia has formally joined to created partnerships, it has not fully used the Northern Dimensio’s created opportunities, but it has good future perspectives. Keywords: Northern Dimension, international regional cooperation, partnership, document comparative analyses, transformation process.
The Northern Dimension - state regional cooperation specific format
Keywords: Ekonomika