Lauksaimniecības produkcijas eksporta iespējas no Taizemes uz Eiropas Savienību - Chaiyakiete, Mr. Tanagorn (Latvijas Universitāte, 2012)
Eiropas Savienība ir Taizemes lielākais eksporta tirgus un nozīmīgākais tirdzniecības partneris. Ik dienas no Taizemes uz Eiropas Savienību tiek eksportēti dažāda veida produkti, nozīmīgākā Taizemes eksporta produktu grupa ir lauksaimniecības produkti. Mūsdienās lauksaimniecības produktu eksports no Taizemes uz Eiropas Savienību tiek arvien vairāk ierobežots, ņemot vērā Taizemes lauksaimniecības produktu neatbilstību Eiropas Savienības pārtikas drošības kritērijiem, kas ietver atšķirīgus pārtikas standartus un iespējamos veselības draudus patērētājiem. Maģistra darbā “Lauksaimniecības produktu eksporta aspekti no Taizemes uz Eiropas Savienību” ir atainota Taizemes un Eiropas Savienības lauksaimniecības politikas būtība, fokusējot uzmanību uz ķīmisko augu aizsardzības līdzekļu izmantošanas politiku un lauksaimniecības produktu kvalitātes kontroli, kas attiecas kā uz eksportam paredzēto, tā arī vietējam tirgum paredzēto lauksaimniecības produkciju. Maģistra darbā tiek analizēta arī Eiropas Savienības lauksaimniecības Eiropas Savienība ir Taizemes lielākais eksporta tirgus un nozīmīgākais tirdzniecības partneris. Ik dienas no Taizemes uz Eiropas Savienību tiek eksportēti dažāda veida produkti, nozīmīgākā Taizemes eksporta produktu grupa ir lauksaimniecības produkti. Mūsdienās lauksaimniecības produktu eksports no Taizemes uz Eiropas Savienību tiek arvien vairāk ierobežots, ņemot vērā Taizemes lauksaimniecības produktu neatbilstību Eiropas Savienības pārtikas drošības kritērijiem, kas ietver atšķirīgus pārtikas standartus un iespējamos veselības draudus patērētājiem. Maģistra darbā “Lauksaimniecības produktu eksporta aspekti no Taizemes uz Eiropas Savienību” ir atainota Taizemes un Eiropas Savienības lauksaimniecības politikas būtība, fokusējot uzmanību uz ķīmisko augu politika, prakse un ķīmisko augu aizsardzības līdzekļu izmantošanas tendences. Analīze ir balstīta uz Taizemes un Eiropas Savienības tiesību aktiem, statistisko analīzi un interviju ar zemnieku saimniecības īpašnieku attiecībā uz ķīmisko augu aizsardzības lietošanas praksi zemnieku saimniecībā, saskaņā ar Eiropas Savienības nosacījumiem.Darba nobeigumā autors sniedz secinājumus un priekšlikumus Taizemes lauksaimniecības politikas uzlabošanai, ņemot vērā pārtikas standartus un drošības aspektus vietējam un eksporta tirgum. Priekšlikumi ir balstīti uz piesaistīšanas un atgrūšanas faktoriem ar mērķi uzlabot Taizemes lauksaimniecības politiku, jo īpaši attiecībā uz ķīmisko augu aizsardzības līdzekļu atbalsta un tirdzniecības jautājumiem.

The European Union is the biggest export market and trade partner for Thailand. There are many type products are exported to the EU day by day and one of the most important products group that Thailand economy is dealing with the trade is the agricultural products. Now a day, many agricultural products get rejected and increased on the restriction with the reason of less on food safety from the products origin from Thailand to EU and rising time to time. This is the problem which covers to all agricultural sectors, food standard policy and health consumer risk need to be concerned. The paper “Agricultural Products Export Issue from Thailand to the European Union” presents the background of the agriculture policies analysis of Thailand and the EU. It focused on the issue of the agrochemicals using, policies, and the agricultural products quality control for export and domestic market in Thailand, together with the agriculture policy, practice and the agrochemicals using trend analysis in the EU. The analysis based on Thailand and the EU legal documents, statistical analysis and the interview with expert in farming and practice by the EU agriculture policy. This paper makes general conclusions and proposals to improve Thailand agriculture policy, food standard and safety producing in Thailand for both export and domestic markets. These proposals focus mostly on the push and pull factors, to improve the issue from the origin by the Thailand agricultural policy, especially agrochemicals support, using and selling policy. Keywords: Agriculture Industry in Thailand, agrochemicals, pesticides, Thailand export to EU, Thailand export issue, Thailand vegetables, agricultural products
Agriculture Product Export Issue from Thailand to EU
Keywords: Ekonomika