Šķīdinātāju un to tvaiku ietekme uz ftorafūra α- un β- formu fāžu pāreju - Praude, Zane (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbā apskatīta 20 dažādu šķīdinātāju tvaiku ietekme uz ftorafūra α un β formas savstarpējo pāreju 30° C temperatūrā, kā arī šo šķīdinātāju tvaiku sorbciju ftorafūra α un β formā. Ftorafūra α un β formu maisījumiem masas attiecībās 1:1 un 99:1 (1 % β maisījums), apskatīta pārvēršanās pakāpe atkarībā no izmantotā šķīdinātāja tvaiku atmosfēras 30°C temperatūrā. Kvantitatīvais sastāvs noteikt izmantojot rentgendifraktometrijas metodi un pārvēršanās pakāpes aprēķinātas izmantojot individuālo refleksu laukumu metodi. Izmantojot gravimetrisko metodi, noteikta šķīdinātāja sorbcija uz α un β ftorafūra virsmas. Šķīdinātāju desorbcijas kinētika apskatīta izmantojot termogravimetrijas metodi izotermiskā režīmā (30 °C).

In this work are tested 20 different solvent vapor effect on Ftorafur α and β forms of the transition, in 30°C temperature, and the solvent vapor sorption on Ftorafur α and βform. To determine Ftorafur α form transition to Ftorafur β form, 1 : 1 mixture and 1 : 99 mixture ( β – 1 % ) are used to determine Ftorafur α form transition to Ftorafur β form, which is in a desiccator, in various solvents at 30°C temperature and in regular intervals is taking X-RAY diffractogramms, and β form is calculated using the individual reflex square method. To determinate solvents sorption on Ftorafur α and β forms, weigh a certain weight into measuring cups and let them in exicators. To determinate solvents desorption, uses differential thermal analysis.
Solvent and solvent vapor effect on phase transition of tegafur α- and β- forms
Keywords: Ķīmija