Latvijas - Krievijas ekonomiskās attiecības zivssaimniecības jomā - Dombrovska, Līga (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbs ir balstīts uz hipotēzi, ka, lai gan Krievija, neapšaubāmi, ir nozīmīgs Latvijas ekonomiskais partneris, taču noteicoša tās loma vairāku Latvijas tautsaimniecības nozaru attīstībā, kā arī spēcīga politiski ekonomiskā ietekme uz Latvijas ekonomikas attīstību kopumā ir pārspīlēta. Darba mērķis ir, pētot un analizējot abu valstu starptautiskās tirdzniecības attiecības zivsaimniecības jomā gan no teorētiskā, gan praktiskā aspekta, izvērtēt Krievijas politisko un ekonomisko ietekmi uz Latvijas ārējo tirdzniecību, kā arī noteikt tās lomu Latvijas zivsaimniecības nozares attīstībā. Statistikas dati par tirdzniecības apgrozījumu liecina, ka Krievijas īpatsvars Latvijas ārējā tirdzniecībā ir tikai 9,37%. Protams, jebkurš tirdzniecības partneris ir vēlams, taču runāt par kādu Krievijas, kā tirdzniecības partnera, īpašu nozīmi Latvijas ekonomikā diez vai var. Tomēr jāatzīmē, ka Latvijas zivsaimniecības nozare, īpaši sagatavotās un konservētās zivju produkcijas uzņēmumi, vēl joprojām lielā mērā atkarīgi no kaimiņvalsts tirgus. Jāuzsver, ka Latvijas starptautiskās tirdzniecības attīstība nākotnē kopumā, kā arī zivsaimniecības jomā, pamatā būtu jāsaista ar Eiropas tirgus apgūšanu un iekarošanu, nevis orientāciju uz politiski un ekonomiski nestabilām Austrumu tirgus valstīm.

The bachelor thesis is based on the hypothesis that Russia certainly is an important economic partner of Latvia, but its dominant role in the development of certain economic sectors as well as its powerful political influence over the progress of Latvian economy overall is exaggerated. The aim of the work is to examine and analyze international economic relations within the sphere of fishery between Latvia and Russia, both theoretically and from the practical aspect, and evaluate Russia’s political and economical influence over Latvia’s foreign trade, especially defining Russia’s role in the development of fishery sector. Statistical data on trade turnover shows that specific weight of Russia in Latvia’s foreign trade is only 9, 37%. Surely that any of trade partners is of importance, but it is hardly to speak about Russia as a special trade partner with dominant role in Latvia’s economy. Nonetheless it is such in the sphere of fishery. Especially the enterprises producing fish preserves and tinned fish are largely dependant on the neighbour country’s market. It has to be accented that the future development of Latvia’s international trade in general and also the development of the fishery sector has to be associated with adoption of European market instead of orientation to politically and economically unstable Eastern countries.
Latvia and Russia Economic Relation withinthe Sphere of Fishery
Keywords: Vadībzinātne