Publiskas tiesas nolēmumu kritika - Zeberiņa, Lauma Lueta (Latvijas Universitāte, 2018)
Publiska tiesas nolēmuma kritika ir personas viedoklis par tiesas nolēmumu, kas tiek pausts publiski pieejamā platformā. Mūsdienās šī kritika tiek aktīvi realizēta. Neraugoties uz to, Latvijā nepastāv vienota regulējuma vai vadlīniju, kas ļautu skaidri saprast, kāda kritika ir pieļaujama vai nepieļaujama, un kā tiesai uz to reaģēt. Darba mērķis ir noskaidrot, pēc kādiem kritērijiem vadīties personai, kura pauž publisku tiesas nolēmumu kritiku, un kā tiesai visefektīvāk uz to reaģēt. Darbā secināts, ka kritikas pieļaujamību var ietekmēt kritikas publiskošanas laiks, vieta un, galvenokārt, pamatotība un izteiksmes veids. Savukārt tiesai, ievērojot koleģialitātes principu, jāatbild tikai uz tādu kritiku, kas balstīta uz acīmredzami nepareizas izpratnes par tiesu varu vai atspoguļo nepareizu faktisko situāciju, tādējādi negatīvi ietekmējot sabiedrību.

Public criticism of court’s decision is an individual’s opinion about the court’s decision, which is announced in public platform. There isn’t law or guideline in Latvia which helps to make it clear what kind of criticism is acceptable or unacceptable and how should court respond to it. This ignores the fact that nowadays the criticism is often performed. The aim of the bachelor is to find out what kind of rules must be followed to make criticism of court’s decision and how court can make an effective response to it. At the end of this paper it is concluded that criticism is acceptable if it is well-founded, made in good manner, also made in right time and place. The court should only answer to the criticism which is based on misunderstanding of judicial system or wrong facts that can strongly affect society. In response the principle of collegiality must be respected.
Public criticism of court's decision
Keywords: Juridiskā zinātne; Tiesiska valsts; Tiesas nolēmums; Vārda brīvība; Publiska kritika; Pieļaujama kritika