Projekts Uznēmuma A "Zivju pārstrādes ceha būvniecība" - Lapiņa-Patmalniece, Agrita (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba nosaukums: Uzņēmuma A „Zivju pārstrādes ceha celtniecība”. Šīs tēmas pamatā, ir jaunas būves celtniecība un jaunu ražošanas iekārtu ieviešana uzņēmumā. Projekta vispārīgais mērķis: izveidot Zivju pārstrādes cehu, kas uzņēmumam dos ilgtspējīgas attīstības iespējām, kas apmierinās klientu vajadzības un pozitīvi ietekmēs jaunu tirgu iekarošanu palielinot Latvijas eksporta rādītājus, izmantojot nepieciešamus resursus. Projekta ilgtermiņa mērķis ir kļūt labi attīstītam uzņēmuma izmantojot jaunas tehnoloģijas un pieredzes bagātus cilvēkus, veidot straujāk augošu uzņēmumu ar 17 gadu pieredzi. Uzņēmums A nodarbojās ar zvejniecību, Rīgas jūras līcī. Galvenais produkts ko kuģi zvejo Rīgas jūrā ir renģe. Šis produkts ir ļoti pieprasīts gan vietējā tirgū, kā arī ārpus Latvijas tirgus robežām. Zvejnieki nozvejoto zivi pārdod svaigā veidā gan zivrūpniekiem un vietējiem tirgus dalībniekiem. Baltijas jūrā un Latvijas piekrastē zveja tradicionāli ir bijusi viena no nozīmīgākajiem saimnieciskās darbības veidiem. Tādēļ zivsaimniecība ir svarīga loma ne tikai piekrastes reģionu ekonomiskā un iedzīvotāju nodarbinātībā, bet arī kultūrvēsturiska nozīme, jo tā ietekmējusi piekrastes apdzīvojuma struktūru, tradīcijas un ainavu. Zivsaimniecības nozare ietver trīs galvenās darbības sfēras - zvejniecību, zivju apstrādi un akvakultūru, taču Latvijas jūras ūdeņos akvakultūra līdz šim nav attīstīta, jo tam nav piemērotu dabisko apstākļu. Uzņēmums A savas attīstības veicināšanai, attīstās, palašinot savu darbības jomu uz zivju apstrādi. Projekta aktualitāte ir pamatota ar Ekonomikas Ministrijas izveidoto Latvijas ekonomikas atveseļošanas plānu. Plāna galvenais uzdevums ir radīt konkurētspējīgu un uz eksportu orientētu rūpniecību valstī, kā arī rādīt priekšnosacījumus Latvijas tautsaimniecības pārstrukturēšanai. Par prioritāriem tautsaimniecības segmentiem bija noteiktas nozares ar augstu izaugsmes potenciālu, nozīmīgu ieguldījumu pievienotās vērtības un eksporta pieaugumā, kā arī uzņēmumi ar augstu potenciālu un ilgtspējīgas attīstības iespējām. Par prioritārām tautsaimniecības nozarēm, kuras dos vislielāko ieguldījumu Latvijas ekonomikas izaugsmē līdz 2015. gadam, noteica – kokapstrādi, pārtikas ražošanu, ķīmisko rūpniecību un tās saskarnozares, kā arī elektrisko un optisko iekārtu ražošanu. Īpaši nozīmīga zvejniecības attīstībai ir Latvijas ostu sniegto pakalpojumu pieejamība un kvalitāte. Būtisks ir ostu un piestātņu izvietojums, to spēja nodrošināt nozveju izkraušanu, uzglabāšanu un realizēšanu pirmajiem pircējiem – zivju apstrādātājiem un tirdzniecības uzņēmumiem. Uzņēmums A savu pamatdarbību uzsākot nepiesaistīja nevienu kredītiestādi, tapēc saistības ir tikai ar valsti un nodokļu nomaksu, kā arī ar darbiniekiem, bet izvērtējot finansējuma piesaiti pie šāda veida projekta uzņēmumam ir jāpsver vairāki aspekti, ko piesaistīt. Galvenie uzstādījumi zivsaimniecības attīstībā ienākumu pieaugums no ražošanas vai saimnieciskās darbības uzņēmuma A rīcības virzieni atbilst Rīcības virzieni: •Efektīva un ilgtspējīga ražošana; •Kooperācijas attīstība; •Eksporta un tirgus veicināšana; •Darbību dažādošana (piekrastes zvejniekiem u.c.); •Izglītība, zinātne, konsultācijas. •Stratēģiskie mērķi – profesionāla zvejniecības tehnoloģijas ierīkošana, kvalitatīva produkcijas nodrošināšan, izmantojot modernas tehnoloģijas un profesionāļu konsultācijas. •Taktiskie mērķi – ražot pēc iespējas kvalitatīvāku produktu, lai to varētu eksportēt un gūt maksimālu peļņu. •Operatīvie mērķi – darbinieku atlase pēc Uzņēmuma”A” noteiktām prasībām.

The title of this paper is: Company A „Fish factory workshop building”. These themes underlying the construction of a new building and new equipment in the company. The project overall aim to establish a fish processing workshop, the company will provide sustainable development opportunities that meet the needs of customers and positive impact on the conquest of new markets, increasing the Latvian export rates with the necessary resources. Project long-term goal is to become a well-developed business with new technology and experienced people to develop rapidly growing business with 17 years experience. Company A dealing with fishing in Riga Bay. The main product of the fishing vessel is fishing herring in the Sea of Riga. This product is in high demand in the domestic market, as well as outside the the borders of the Latvian market. The fishermen caught fish are sold fresh in the industry and for the players. Baltic and Latvian coastal fishery has traditionally been one of the most important economic activities. The fishing industry includes three main activities - fishing, fish processing and aquaculture, but the Latvian sea water aquaculture has not developed because there is no suitable natural conditions. Company A of its development, developing capitalize its scope to fish processing. At the moment Company A sells the products fresh, but the market is evolving and desire for sorted and frozen fish is big. The service by the company with the 'Factory workshop' existence could be achieved by more than in the past. Frozen fish price for today is 42 santims per kilogram. Frozen produce can be stored longer, so if the company is freezers for fish, he can even be stored at the end of the season, and sell it in those months when income sources are no in the summer. •Strategic goals - professional fishing technology, building quality products using modern technology and professional counseling. •Tactical goal - to produce the best quality products to be exported and to maximize profits. •Operational objectives - Recruitment for the Company 'A' specific requirements.
Project Enerprise A "Fish primary workshop construction"
Keywords: Finanses un kredīts