Tiesiskās paļāvības princips sociālajās tiesībās: Satversmes tiesas prakse. - Drēģeris, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbs aplūko tiesiskās paļāvības principu sociālajās tiesībās: Satversmes tiesas praksi. Satversmes tiesas judikatūra labi atspoguļo to, kā tiesiskās paļāvības principu izmanto, un kā aizsargā privātpersonu aizsardzībai gadījumos, kad likumdevējs pieņem vai groza normatīvos aktus sociālo tiesību jomā. Darba mērķis ir vispusīgi izpētīt tiesiskās paļāvības principa saturu un tā iespējamās iztulkošanas robežas Satversmes tiesas praksē, kurā tiek skatīti strīdi sociālo tiesību jomā. Autors darbā ir sniedzis tiesiskās paļāvības principa definīciju: tiesiskās paļāvības princips rada tiesisko drošību ar skaidru valsts iestādes rīcību attiecībā pret adresēto personu. Persona var paļauties un uzticēties valstij, ja valsts iestādes rīcība ir konsekventa un vērsta uz ilglaicīgu (tiesiski stabilu) savas rīcības (parasti normatīvā akta veidā) ievērošanu. Tiesiskā paļāvība aizsargā personu, ja tā pret valsts iestādes rīcību izturas godprātīgi – personai nepastāv slēptu nolūku situācijā, ja tā apzinās, ka valsts iestādes rīcība ir bijusi prettiesiska.

Thesis deals with the principle of legitimate expectations of social rights: the Constitutional Court practice. Constitutional Court case law reflects well how the principle of legitimate expectations is used, and how to protect individuals, when the legislator enacts or amends laws and regulations of social rights. The goal of the thesis is to comprehensively investigate the content of the principle of legitimate expectations and the limits of the possible interpretation of the Constitutional Court practice, which deals with disputes over social rights. The author has provided the legal definition of trust: the principle of trust itself creates legal security by explicit action of public authorities in relation to the person addressed. A person can rely on and trust a country if state authoritys action (usually in the form of legislative act) is consistent and aimed at long term (legally sound) compliance with issued legislative acts. Principle of legitimate expectations protects person if the person acts with integrity to public body, e.g., the person has not hidden intentions in a situation where it is aware of authoritys unlawful action.
Principle of legitimate expectation in social rights: practice of Constitutional court of the Republic of Latvia.
Keywords: Juridiskā zinātne