Ergonomiskie darba vides riski un nodarbināto darbaspējas ražošanas organizācijā X - Bokše, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2018)
“Ergonomiskie darba vides riski un nodarbināto darbspējas ražošanas organizācijā X”. Darba autore Kristīne Bokše. Darba zinātniskais vadītājs Asoc.prof., Dr.sc.admin. Henrijs Kaļķis. Darbs izpildīts uz 121 lapām, darbā ir 43 attēli, 48 tabulas, satur 12 pielikumus, izmantoti 111 literatūras avoti. Maģistra darbs sastāv no 4 daļām. Viena no attīstošākajām nozarēm Latvijā ir apstrādes rūpniecība. Tā nodarbina aptuveni 14 % iedzīvotājus, kas ir darbspējīgā vecumā. Paplašinoties un attīstoties šiem uzņēmumiem, katru gadu konstatē arvien vairāk pirmreizējo arodslimnieku gadījumu šajā nozarē. Maģistra darba pētījumam izvēlēta ražošanas organizācija X. Maģistra darba mērķis bija pētīt ergonomisko darba vides risku ietekmi uz nodarbināto darbaspējām ražošanas organizācijā X un izstrādāt vadlīnijas ergonomisko risku samazināšanai. Pētījumā veikta strādājošo aptauja par darba apstākļiem, pastāvošajiem darba vides riskiem, to ietekmi uz strādājošajiem. Tika veikta padziļināta ergonomisko risku anaīze ar subjektīvajām un ojektīvajām analīzes metodēm. Pamatojoties uz iegūtajiem rezultātiem, maģistra darbā tika izstrādātas praktiskās rekomendācijas ražošanas organizācijas darbiniekiem slodzes samazināšanai ar dažādiem ergonomiskajiem risinājumiem. Izstrādāti pamatoti secinājumi un priekšlikumi darba vietu uzlabošanai un fiziskās slodzes samazināšanai.

“Ergonomic work environment risks and employees work ability in manufacturing organization X”. Author - Kristīne Bokše. Scientific advisor - Asoc. prof., Dr.Sc.Admin. - Henrijs Kaļķis. Paper consists of 121 pages, 43 figures, 48 tables, contains 12 appendices, 111 literature sources. Masters thesis consists of 4 parts. One of the most developing sectors in Latvia is manufacturing industry. This industry employs around 14% of working-age population. As these companies are growing very fast, every year more and more cases of occupational illnesses are detected at manufacturing industry. In the Master thesis the manufacturing organization X was chosen for the research. The aim of the master thesis was to study the impact of ergonomic working environment risks on employees' work abilities in the manufacturing organization X and to develop guidelines for ergonomic risk reduction. In questionaire, workers were asked about working conditions, work environmental risks and how these risks affect them. An in-depth ergonomic risk analysis was performed with subjective and objective methods of analysis. Based on research results, practical recommendations and ergonomic solutions were developed for manufacturing organization`s staff to reduce physical overload.
Ergonomic work environment risks and emploees workability in manufacturing organization X
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; apstrādes rūpniecība; darbspējas; ergonomika; darba vide; riski