Pašvadītas mācīšanās prasmju veicināšana matemātikas stundās 5. klašu skolēniem - Jukova, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2025)
Diplomdarba mērķis ir izpētīt un analizēt pašvadītas mācīšanās prasmju veicināšanas iespējas 5. klašu skolēniem matemātikas stundās temata “Kā lieto decimāldaļas un procentus?” ietvaros. Diplomdarba pirmajā nodaļā izpētīti teorētiskie aspekti par pašvadītu mācīšanos, bet otrajā - aprobētas un analizētas konkrētas pedagoģiskas stratēģijas, kas palīdz skolēniem kļūt patstāvīgākiem un mērķtiecīgākiem mācību procesā. Balstoties uz pētījuma rezultātiem secināts, ka attīstot pašvadītas mācīšanas prasmes, uzlabojas skolēnu spēja kritiski izvērtēt savu progresu, kā arī palielinās skolēnu iesaiste. Darba nobeigumā izstrādāti priekšlikumi skolotājiem un skolām pašvadītas mācīšanās veicināšanai, akcentējot nepieciešamību pēc sistemātiskas pieejas un atbilstoša metodiskā atbalsta.

The aim of this thesis is to explore and analyze the possibilities for promoting self-regulated learning skills among 5th- grade students during mathematics lessons within the topic “How to use decimals and percentages?”. The first chapter of the thesis examines theoretical aspects of self- regulated learning, while the second chapter tests and analyzes specific pedagogical strategies that help students become more independent and goal-oriented in the learning process. Based on the research results, it is concluded that the development of self- regulated learning skills improves students’ ability to critically evaluate their progress and increases their engagement. The final section of the paper offers recommendations for teachers and schools to support self- regulated learning, emphasizing the need for a systematic approach and appropriate methodological support.
Promoting self-regulated learning skills in mathematics lessons for 5th grade students
Keywords: Izglītības zinātnes; caurviju prasmes; pašvadītas mācīšanās; skolēnu iesaiste; temata sekotājs; matemātika