D3 vitamīna profilakse bērniem pirmskolas vecuma un vecāku izglītošana - Mihailova, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma- D3 vitamīna profilakse bērniem pirmskolas vecuma un vecāku izglītošana. Šī tēma ir aktuāla, jo viena no aktuālajām profilaktiskās pediatrijas problēmām ir pirmsskolas vecuma bērnu nodrošināšana ar vitamīniem un minerāliem. Vitamīnu deficīts kā patstāvīgi esošais faktors ir ārkārtīgi aktuāls pirmsskolas vecuma bērniem, kad bērna adekvātajai psiholoģisko un fizioloģisko funkciju attīstībai ir nepieciešams noteiktais vitamīnu un minerālu daudzums. Darbs tika veikts ar mērķi- Noskaidrot D3 vitamīna profilakses nozīme bērniem pirmsskolas vecuma, vecāku izglitošanā. Pētniecības uzdevumi ir izpētīt un apkopot zinātnisko literatūru par D3 vitamīna profilaktiskiem pasakumiem pirmskolas bērna vecuma. Analizēt Betijas Ņumanes (Neuman) Veselības aprūpes sistēmas teoriju. Tika izvirzīta hipotēze – Vecāki ir izglītoti par D3 vitamīna nozīmi un seko tā profilaksei. Pētnieciskajs darbs sastāv no divām daļām teorētiskās un praktiskās daļas. Teorētiskajā daļā ir apskatīts D3 vitamīns, D3 vitamīna metabolisms,vitamīna deficīta simptomi pirmsskolas vecuma bērniem un D3 vitamīna profilakse. Praktiskajā daļā tika veikta vēcaku aptauja. Par pētījuma metodēm tika izmantotas: kvantitatīvā metode ar instrumentu – anketa. Ar anketēšanu tika ievākti demogrāfiskie dati un tika gūts priekšstats par vecāku zinašanas un viedokli par D3 vitamīna profilaktiskiem pasakumiem pirmskolas bērna vecuma Praktiskajā daļā apkopoti pētījuma rezultāti, kā arī veikta šo rezultātu analīze. Pētniecības izvirzītā hipotēze apstiprinājusies.

The subject of bachelor thesis is prevention of vitamin B3 deficiency for preschool aged children and education of their parents. The subject is relevant because providing vitamins and minerals to pre-school aged children constitutes the most pressing problem of pediatric health care. Vitamin deficient as a permanent impact factor are particularly important for pre-school age children during a period when adequate development of psychological and physical functions requires a certain amount of vitamins and minerals. The aim of this bachelor thesis is to shed some light on importance of vitamin D3 deficiency prevention for pre-school aged children and involvement of parents. Research assignment includes reviewing and summarizing of scientific literature on vitamin D3 deficiency prevention for pre-school aged children, as well as analyzing of Betty Neuman health care system theory. It was hypothesized that parents are educated about importance of vitamin D3 and are implementing measures to prevent vitamin D3 deficient. Bachelor thesis includes two parts: a theoretical and a practical part. The theoretical part considering vitamin D3, its metabolism and symptoms of vitamin D3 deficient for pre-school aged children, as well as vitamin D3 deficient prevention. The practical part includes results of parents survey. As a research method was applied quantitative method of analysis using such tool as survey questionnaire. Trough questionnaire demographic data were collected and received understanding about parents level of knowledge and opinion on vitamin D3 deficient prevention measures for pre-school aged children. In the practical part of bachelor thesis summarized the results of the research and conducted analysis of the results. The hypothesis formulated in bachelor thesis has been confirmed during the research.
Prevention of vitamin B3 deficiency for preschool aged children and education of their parents
Keywords: Medicīna; D3 vitamīns; profilkase; pirmsskolas vecuma bērns; vitamin D3; prevention