Acī "noklīdušās" gaismas izmaiņas kontaktlēcu nēsātājiem - Astiča, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 60 lapām, satur 54 attēlus, 32 atsauces uz literatūras avotiem un 1 pielikumu. Mērķis: Izvērtēt acī „noklīdušās” gaismas izmaiņas mīksto kontaktlēcu lietotājiem un noteikt ietekmējošos faktorus. Subjekti: Pētījumā piedalījās 10 cilvēki ar un 10 bez kontaktlēcu korekciju. Metodes: Tika veikti kontrasta sliekšņa mērījumi krēslas apstākļos un pretgaismas ietekmē, izmantojot FrACT datorprogrammu. Rezultāti un secinājumi: Mīksto kontaktlēcu lietošana palielina acī „noklīdušās” gaismas daudzumu (p<0,05). Acī „noklīdušo” gaismas daudzumu ietekmē refrakcijas lielums, bet maz noteicošs ir kontaktlēcu kā optiskā līdzekļa lietošanas ilgums un kontaktlēcu pāra nolietojums. Atslēgvārdi: kontrastjutība, gaismas izkliede acī, žilbšana, kontaktlēcas

Master thesis is written in Latvian on 60 pages. It contains 54 figures, 1 appendice and 32 references to literature sources. Purpose: Evaluate the scattered light changes in the eye of soft contact lens wearers and identify the influencing factors. Subjects: 10 people with and 10 without soft contact lens correction. Method: FrACT computer program was used to measure the contrast threshold in mesopic illumination and with lateral lights. Results and conclusions: Soft contact lens wearing increases the light scattering in the eye (p<0,05). Light scattering in the eye is affected by the refraction of the eye, but the period of time, how long the optical correction have been used and the depreciation of contact lenses pair is not so relevant. Key words: contrast sensitivity, light scattering in the eye, glare, contact lens
Straylight changes in contact lens wearers
Keywords: Fizika