Augstāko kārtu aberācijas dažādās keratokonusa pakāpēs - Kancāne-Zustere, Anete (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 32 lapaspusēm. Tas satur 17 attēlus, 4 tabulas un 39 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: noskaidrot, kuras augstākās kārtas aberācijas keratokonusa pacientiem tiek ietekmētas un vai dažādās keratokonusa pakāpēs ir atšķirības aberāciju lielumā. Dalībnieki: 206 dalībnieki vecumā no 20 līdz 45 gadiem, ar un bez diagnosticēta keratokonusa. Metode: Ar datorizētu topogrāfu iegūti radzenes dati un aberāciju lielumi, kas salīdzināti ar kontroles grupas rezultātiem. Rezultāti: Augstākās kārtas aberācijas keratokonusa gadījumā un tā pakāpēs mainās, dominējot vertikālajai komai. Redzes asums vāji korelē ar aberāciju lielumu.

The bachelor paper is written in latvian on 32 pages. It contains 17 pictures, 4 tables and 39 references. Purpose: Determine which higher – order aberrations in keratoconus patients are affected and are there any differences of magnitude of aberrations in different stages of keratoconus. Subjects: 206 participants, 20 to 45 years old, with and without diagnosed keratoconus. Method: With computerized topographer obtained corneal measurements and the magnitude of aberrations, and compared with results from control group. Results: Higher - order aberrations in keratoconus and its stages changes, dominating vertical coma. The vision acuity has weak correlation with aberrations.
Higher-order aberrations in different keratoconus stages
Keywords: Fizika; Keratokonuss; Augstākās kārtas aberācijas; Vertikālā koma; Redzes asums