Ergonomiskie riski un veselības veicināšanas pasākumi palešu ražošanā - Valdmane-Girgensone, Liena (Latvijas Universitāte, 2024)
„Ergonomiskie riski un veselības veicināšanas pasākumi palešu ražošanā”. Darba autore: Liena Valdmane-Girgensone, darba vadītāja: asoc. profesore, Dr.med. Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 102 lpp., ietver 47 attēlus, 7 tabulas, 8 pielikumu, 45 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā analizēta literatūru par darba vides riskiem palešu ražošanā. Otrajā daļā aprakstītas pētījumā lietotās metodes, bet trešajā daļā veikta iegūto datu apkopošana un rezultātu analīze. Ceturtajā daļā izstrādāti veselības veicināšanas pasākumi. Iegūtie pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka palešu ražošanā nodarbinātie pakļauti darbam piespiedu pozā; biežām, monotonām, atkārtotām roku kustībām; smagam darbam, kas izraisa sāpes mugurā un augšējās ekstremitātēs. Palešu ražošanas iekārtu un modernu tehnoloģiju ieviešana var izslēgt atsevišķus ergonomiskos riskus un samazināt to ietekmi, bet pieaug kustību biežums kā arī kognitīvās ergonomikas riski. Izstrādāti priekšlikumi. Izmantotās metodes: darba vietu ergonomiskā analīze, Slodzes galveno rādītāju metodes: SGR-A un SGR-C, Ātrās Ekspozīcijas Kontroles (ĀEK) metode un LEA aplikācija. Atslēgas vārdi: ergonomiskie riski, dažādas palešu ražošanas iekārtas, MSS slimības, veselības veicināšana.

“Ergonomic Risks and Health Promotion Measures in Pallet Manufacturing”. Author: Liena Valdmane-Girgensone, Supervisor: associate professor, Dr. med. Ženija Roja. There are 102 pages in the master thesis, including 47 pictures, 7 tables, 8 annexes and 45 literature references. The study consists of 4 parts. The first part analyzes the literature on work environment risks in pallet production. The second part describes the methods used in the research, while the third part collects the obtained data and analyzes the results. In the fourth part, health promotion measures are developed. The obtained research results allow us to conclude that those employed in the production of pallets are exposed to work in a forced position; frequent, monotonous, repetitive hand movements; for hard work that causes pain in the back and upper limbs. The introduction of pallet production equipment and modern technologies can eliminate certain ergonomic risks and reduce their impact, but the frequency of movements as well as the risks of cognitive ergonomics are increasing. Proposals have been developed. Used methods: ergonomic analysis of workplaces, Key indicator methods: KIM-LHC and KIM-MHO, Quick Exposure Check (QEC) method and LEA application. Key words: ergonomic risks, various pallet production equipment, MSD diseases, health promotion.
Ergonomic risks and health promotion measures in pallet manufacturing
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; ergonomiskie riski; dažādas palešu ražošanas iekārtas; MSS slimības; veselības veicināšana