Pētījums par maizes rauga Saccharomyces cerevisiae sausuma stresa izturību - Liepiņš, Jānis (Latvijas Universitāte, 2015)
Doktora darbs veltīts atsevišķiem maizes rauga Saccharomyces cerevisiae sausumizturības vispārējās fizioloģijas un pielietojamiem aspektiem. Konkrēti – noskaidrota barotnes barības vielu ietekme uz rauga sausumizturību, kā arī pētīts žāvēšanas pielietojums karboksilētu alus raugu beta glikānu imūnstimulējošo īpašību paaugstināšanā. Šūnu izdzīvotība pēc žāvēšanas bija tieši atkarīga no barotnes slāpekļa un oglekļa avotiem, kā arī no auksotrofiskas badošanās. Darbā diskutēts par proteīnu kināzes A kompleksa (PKA) un target of rapamycin (TOR) signālceļu dinamisku derepresiju periodiskās kultivēšanas laikā un to ietekmi uz sausumizturību. Žāvēšana izmaina rauga β-D-glikānu 3D struktūru, kas ietekmē tā imunoloģisko aktivitāti. Žāvēta alus rauga β-D-glikāni uzrādīja augstāku imunoloģisko aktivitāti nekā komerciāls imūnmodulators (Immunoglikan). Atslēgvārdi: S. cerevisiae , barības vielu signalizācija, sausumizturība, TOR un PKA signālceļi, β-D-glikāns

Doctoral thesis is devoted to particular fundamental and applied aspects of baker’s yeast desiccation tolerance. Particulary – nutrient effects on Saccharomyces cerevisiae cell survival after desiccation and application of desiccation to increase immunostimulatory properties of carboxylated beer yeast beta glucans. Cell survival after desiccation was severly affected by media nitrogen and carbon source as well as yeast auxotrophic starvation. Nutrient effects on dynamic derepression of protein kinase A (PKA) and target of rapamycin (TOR) pathways and their subsequent effect on survival after desicction are discussed. Desiccation induced changes in spent brewer’s yeast β-D-glucan 3D structure what in turn induced stronger immunoresponse (murine macrophage TNF-α excretion) than commercial immunomodulator (Immunoglikan). Key Words: S. cerevisiae , nutrient signalization, desiccation tolerance TOR and PKA pathways, β-D-glucan.
Aspects of yeast Saccharomyces cerevisiae desiccation tolerance
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Bioloģija; Dzīvās dabas zinātnes