Ģimenes un bērnu pozicionējums televīzijas ziņās - Mežiņa, Anda (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba tēma ir „Ģimenes un bērnu pozicionējums televīzijas ziņās”. Darbā tiks analizēti Latvijas Televīzijas ziņu raidījumi „Šodien Latvijā”, „Panorāma” un Latvijas lielākās komerctelevīzijas LNT ziņu raidījums „LNT ziņas”. Pētījumā tiks pievērsta uzmanība ģimenei un bērniem kā sociālai grupai un ar to saistīto jautājumu atspoguļojumam ziņās. Darba sākumā tika izvirzīta hipotēze: „Ar bērniem un ģimeni saistītie sižeti televīzijas ziņās parādās galvenokārt kā negatīvās ziņas (negadījumi, katastrofas, noziegumi)”. Kā galvenā pētniecības metode darbā izmantota kontentanalīze, kas ļauj visprecīzāk analizēt televīzijas ziņu sižetus. Pētījumā analizēti 494 ar ģimeni un bērniem saistīti sižeti vairākās kategorijās laika posmā 2006.g. decembrī un 2007.g. janvārī. Darba struktūra sastāv no teorētiskās un empīriskās daļas. Teorētiskās daļas nodaļās ir aprakstīta ziņu atlases teorija, „vārtu sargāšanas” pieeja, galvenie ziņu atlases kritēriji pēc komunikācijas pētnieku - klasiķu Johana Galtunga un Marie Holmboe Ruges darba „Ārzemju ziņu struktūra”. Kā arī sniegts sabiedriskās, komerctelevīzijas un reģionālo televīziju darba specifikas raksturojums un ieskats par ģimeni kā sociālu grupu no socioloģijas skatījuma. Savukārt pētījuma daļā izklāstīti kontentanalīzē iegūtie rezultāti un secinājumi, kuri darbam pievienoti apkopoti tabulās un grafikos. Kā galvenos secinājumus var izdalīt: Apskatītajos ziņu raidījumos visvairāk galvenās ar bērniem un ģimeni saistītās ziņas iedalāmas kategorijā „negadījumi, noziegumi, katastrofas”. Visbiežāk kā informācijas avoti ar bērniem un ģimeni saistītos sižetos parādās indivīdi, bērni un kultūras darbinieki. Vērojama tendence bērnus ziņās izmantot kā īsu, notikuma pozitīvā fona pastiprinošu citātu autorus. Atslēgvārdi: ģimene, bērni, televīzijas ziņas, pozicionējums, kontentanalīze.

The topic of the Bachelors paper is ‘Positioning of the Family and children in Television News’. In the Bachelors paper there are analyzed such Latvian telecasts as Šodien Latvijā, Panorāma and LNT ziņas. The research is focused on family and children as a social group and its matter reflection on the news. The hypothesis set in the beginning of the research was: Plots related with family and children mainly appear on the news in a negative sense (accidents, catastrophe, crimes). Content analysis is used as the main research method in the paper which allows analyzing the television news plots in a most precise way. Four-hundred-and- ninety-four plots related with family and children were analyzed in different categories for the research from December, 2006 till January, 2007. The paper consists of two parts - theoretical and empirical. The theoretical part of the paper describes the news selection theory, approach called gate-keeping, the main news selection criteria based on work called ‘The structure of foreign news’ written by communication explorers Johan Galtung and Marie Holmboe Ruge. As well as given work particularity description and insight into family as a social group from the sociology point of view of social, commerce and regional television. The empirical part states the results and conclusions gained in content analysis and they are summarized and enclosed in tables and schedules to the paper. The main conclusions: •Examined telecasts news related with family and children mostly can be found in the categorys such as accidents, catastrophe, crimes. •Most offten the source of information related with family and children are vox populi (individ), children and culture figure. Children offten in television news are explored as authors of short and positive quotation, hence may conclude that children strenghten the positive meaning of event or matter. Keywords: family, children, television news, positioning, content analysis.
Positioning of the Family and Children in Television News
Keywords: Komunikācijas zinātne