Datortomogrāfijas izmeklējums un attēlu kvalitātes kritēriju izvērtējums kokcigodīnijas gadījumā - Ozoliņa, Anta (Latvijas Universitāte, 2024)
Mūsdienās muguras lejas daļas sāpes ir aktuāla problēma, kas plaši izplatītas dažādās vecuma grupās. Muguras lejas daļas sāpēm, pieskaitāma, arī kokcigodīnija, (jeb sāpes astes kaulā). Muguras sāpes vairumā gadījumu būtiski paslikti pacienta dzīvēs kvalitāti un darba spējas. Latvijā ir izstrādātas vadlīnijas diagnostisko izmeklējumu izvēlei, astes kaula sāpju gadījumā kā primārā diagnostiskā izmeklējuma metode ir rentgenogrāfija, kura bieži zarnu vai urīnpūšļa pildījuma, vai citu apstākļu dēļ nav korekti izvērtējama, kā dēļ korektākai novērtēšanai tiek rekomendēts veikt datortomogrāfijas izmeklējums. Astes kaula datortomogrāfijas izmeklējumiem nav izstrādātas vadlīnijas, vai vienoti attēlu kvalitātes kritēriji, kā arī izmeklējuma protokols tiek pielāgots konkrētai iekārtai un iestādes vajadzībām. Astes kauls pēc savas būtības ir maza, bet būtiska anatomiskā struktūra. Lai iegūtu kvalitatīvu datortomogrāfijas attēlu, nepieciešama pareizu tehnisko parametru izvēle un izpratne par izmeklējamo anatomisko struktūru vizualizāciju. Darba mērķis: noskaidrot un izvērtēt datortomogrāfijas attēlu kvalitātes kritērijus kokcigodīnijas gadījumā. Darba izvirzīta hipotēze: izvēlētais protokols un tehniskie parametri ietekmē astes kaula datortomogrāfijas izmeklējuma kvalitāti. Darba teorētiskajā daļā analizēti pieejamie literatūras avoti, kuri saistīti ar astes kaula un līdzās esošo struktūru anatomiju, fizioloģiju, klīnisko izpausmi-kokcigodīniju un datortomogrāfijas pielietošanas iespējām minētās problēma diagnostikā. Tika analizēti pieejamie literatūras avoti par datortomogrāfijas tehniskajiem parametriem un kvalitātes kritērijiem astes kaula izmeklējuma gadījumā. Papildus analizēta pacientu aprūpe un sagatavošana, datortomogrāfijas izmeklējuma gaita un pieejamais protokols astes kaulam. Darba pētījumā, pielietota kvalitatīvi retrospektīvā pētījuma metode. Balstoties uz analizētajiem literatūras avotiem, tika izveidota attēlu kvalitātes kritēriju tabula, pēc kuras tika izvērtēti 40 astes kaula datortomogrāfijas izmeklējumi. Bakalaura darbam ir 48 lappuses, darbu veido 5 nodaļas, 11 apakšnodaļas, 6 pielikumi ar 6 attēliem un dokumentāro lapu. Darbā izmantoti 34 dažāda veida literatūras avoti, kā arī veikti secinājumi un ieteikumi.

Today, lower back pain is an ongoing problem and is widespread across different age groups. Coccygodynia, or tailbone pain, can be considered lower back pain. Such symptoms, in most cases, significantly worsen the patient quality of life and work capacity. Guidelines for the selection of diagnostic examinations have been developed in Latvia. The primary diagnostic examination method in the case of tailbone pain is radiography, which is often incomplete or partially evaluated due to bowel and bladder filling or other conditions, as a result of which the examination is repeatedly recommended to be performed using the computed tomography (CT) examination method. There are no guidelines developed for the tailbone examination in CT or united image quality criteria, and the exam protocol is adapted to a specific device and the needs of the institution. The tailbone is, by its nature, a small anatomical structure. To achieve a high-quality CT image, it is essential to choose the appropriate technical parameters carefully and thoroughly understand how to visualize the necessary anatomical structures The aim of the work is to determine and evaluate the quality criteria for CT images of coccygodynia. The works hypothesis is that the chosen protocol and technical parameters affect thequality of the CT examination of the tailbone. The theoretical part of the work analyzes the available literature sources related to the anatomy, physiology of the tailbone and adjacent structures, coccygodynia, and the possibilities of using CT in the diagnostic. The available literature sources on the technical parameters and quality criteria of CT in the case of tailbone examination were analyzed. In addition, patient care and preparation, the prepatation of CT examination and the available protocol for the tailbone have been analysed, The research has applied the qualitative retrospective research method. Based on the literature sources analyzed, a table of image quality criteria was created, following which 40 CT images of the tailbone were evaluated. The bachelors work consists of 48 pages comprising five chapters, 11 subchapters, six appendices with six images, and a documentary page. The work uses 34 different types of literary sources, as well as conclusions and recommendations.
Computed tomography examination and evaluation of image quality criteria in case of coccygodynia
Keywords: Medicīna; kokcigodīnija,; astes kaula sāpes; datortomogrāfija astes kaula protokols.; attēlu kvalitātes kritēriji; astes kaula protokols