Biežāk sastopamo letālo galvas traumu rašanās mehānismi un morfoloģija - Binde, Agnese (Latvijas Universitāte, 2017)
Ievads: Visā pasaulē galvas traumas ir viens no lielākajiem mirstības un invaliditātes cēloņiem visās vecuma grupās un sastāda apmēram 30% no nāves gadījumiem, kas radušies traumu rezultātā. Latvijā galvas traumas gada laikā vidēji gūst ap 440 uz 100 000 iedzīvotājiem un jaunu cilvēku grupā līdz 40 gadiem tas ir galvenais nāves cēlonis. No visiem traumu gadījumiem ar letālu iznākumu, galvas traumas Latvijā sastopamas līdz pat 67% gadījumu. Darba mērķi: Noteikt letālu galvas traumu iespējamos ietekmējošos riska faktorus, dzimuma sadalījumu, biežākās sastopamās vecuma grupas, saistību ar alkohola koncentrāciju asinīs; noteikt traumēto ķermeņa daļu skaitu atkarībā no traumas veida; noteikt biežākos letālas galvas traumas gūšanas veidus, traumas morfoloģiskās izpausmes atkarībā no traumas veida; izanalizēt iegūtos darba rezultātus un salīdzināt ar citu pētījumu datiem. Materiāli un metodes: Tika izmantoti Valsts Tiesu medicīnas ekspertīzes centra 2015. un 2016. gadā reģistrēto mirušo personu tiesmedicīniskas ekspertīzes ar diagnozēm vaļēja un slēgta galvas trauma, šauts lodes ievainojums galvā un politrauma. No ekspertīzēm tika ievākti dati par mirušo dzimumu, vecumu, traumas veidu, traumēto ķermeņa daļu skaitu, traumas morfoloģiju un etilspirta koncentrāciju asinīs. Datu ievadei tika izmantota programma Microsoft Office Excel 2007 un programmā IBM SPSS Statistics Version 22.0., dati tika statistiski apstrādāti. Rezultāti: Vidējais mirušo sieviešu un vīriešu vecums ir 54 gadi ar attiecību 1:4, visbiežāk letālas galvas traumas raksturīgas 60 gadus vecām vai vecākām sievietēm un vīriešiem vecumā no 41 līdz 60 gadiem. Etilspirta klātbūtne asinīs konstatēta 43,6% personām, 27% sievietēm un 49% vīriešiem. Visbiežākais traumas veids ir kritieni, tostarp 19,77% gadījumu konstatēts kritiens uz plakni no sava auguma augstuma un 19,48% gadījumu kritiens no augstuma. Biežākā morfoloģiskā atradne 96,2% gadījumu ir hematomas, starp kurām visbiežāk 91,9% gadījumos konstatē subarahnoidālus asinsizplūdumus. Secinājumi: Svarīgākie riska faktori letālām galvas traumām ir vecums un etilspirta klātbūtne asinīs traumas brīdī. Traumas mehānisma identifikācijai svarīga nozīme ir galvas traumas morfoloģiskajām pazīmēm un precīzai morfoloģiskās pazīmes lokalizācijai. Letālu galvas traumu morfoloģiskās izpausmes ietekmē traumas pārdzīvošanas laiks. Ne vienmēr ārēju galvas bojājumu pazīmju neesamība liecina par smagas galvas traumas neesamību.

Introduction: Head trauma is one of the main cause of death and physical incapacity in all age groups all around the world and constitutes 30% of lethal cases which have resulted from the afore mentioned trauma. Each year about 440 out of 100 000 people in Latvia suffer from head trauma and in the age group up to 40 years old it is the main cause of death. Out of all the lethal cases, head trauma is the main cause of death in about 67% of the cases. Objectives of the paper: To determine which demographic groups (in particular, sex and age) suffer from head trauma the most; the most common ways of obtaining head trauma; the number of injured body parts according to the type of the trauma; the interconnection between trauma and intoxication by alcohol; the morphological display of head trauma and the occurence of it depending on the type of the trauma; to analyze the data obtained and compare it with the data from other research on the subject. Sources and methods: In order to fulfill the objectives of the paper data from the State Centre for Forensic Medical Examination of the Republic of Latvia from years 2015 and 2016 was used. The data used includes forensic examination of the deceased with autopsy diagnosis: open and closed head trauma, head injury caused by a bullet and polytrauma. Data from the forensic examinations was gathered about the sex, age, type of the trauma, the number of injured body parts, morphology of the trauma and the concentration of etyl alcohol in the system of the deceased. Results: The average age of the deceased was 54 years old with the proportion 1:4. The most common age groups for men was 41-60 and 60 or older for women. 27% of women and 49% of men were under the influence of alcohol while obtaining the trauma, making it 43,6% in total. The most common type of trauma is falling (19,7% of the cases included falling from the height which matches the height of the person and 19.48% of the cases were falling from a higher height). The most common morphological findings are haematomas (96,2% of all the cases), including subarahnoidal haemorrages (91,9%). Secinājumi: The most important factors for lethal head trauma are age and intoxication by alcohol at the moment of obtaining the trauma. The morphological indications of head trauma, such as, broken bones, haematomas, bruises etc. can be considered as a diagnostic group of indications for each type of trauma and are connected with the rapidity of occurence of death. In order to describe the connection of morphological indication with the mechanism of the trauma in detail, a very important factor is the localization of the morphological indication.
The more common lethal head injuries' mechanisms of origin and morphology
Keywords: Medicīna; Tiesu medicīna; Letālas galvas traumas; Galvas traumu morfoloģija; Galvas traumu gūšanas veidi