Stresa pārvarēšanas stratēģijas Māszinību studiju programmas studentiem - Vīksne, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir “Stresa pārvarēšanas stratēģijas Māszinību studiju programmas studentiem”. Pētījuma tēmas aktualitāte ir saistīta ar to, ka Māszinības studiju programmas studenti bieži sastopas ar augstu stresa līmeni, ko izraisa saspringts studiju grafiks, klīniskā prakse un emocionālie izaicinājumi. Lai veiksmīgi pielāgotos un saglabātu labsajūtu, svarīgi ir apgūt efektīvas stresa pārvarēšanas metodes, kas palīdz uzturēt emocionālo līdzsvaru, uzlabot koncentrēšanās spējas un veicināt vispārējo labklājību. Izvirzīta pētniecības hipotēze: Mūzikas klausīšanās kā stratēģija vislabāk palīdz pārvarēt stresu Māszinību studiju programmas studentiem. Pētījuma mērķis: Izpētīt stresa pārvarēšanas stratēģijas Māszinību studiju programmas studentiem. Lai sasniegtu mērķi, tika pielietota kvantitatīva pētījuma metode ar pētniecības instrumentu – aptaujas anketu, kur 1. daļa ir aprobēta anketa, 2.daļa autores veidota anketa. Darba uzdevumi: 1.Analizēt informāciju par stresu un stresa pārvarēšanas stratēģijam Māszinības studiju programmas studentiem; 2.Izstrādāt pētījuma instrumentu- anketu un veikt pētījumu; 3.Apkopot un analizēt iegūtos rezultātus; 4.Izstrādāt secinājumus. Pētījuma ietvaros, pirmkārt, tika veikta Māszinību studiju programmas studentu aptauja, lai analizētu studentu stresa līmeni un efektīvas stresa pārvarēšanas stratēģijas. Pētījumā rezultātā tika noskaidrots, ka Māszinību studiju programmas studentu vidējais rādītājs uztvērāmā stresa skalā norāda uz vidēju uztveramā stresa līmeni. Lielāka daļa studentu ikdienā izmanto mūziku, lai mazinātu stresu, kas liecina par plašu šīs stratēģijas izmantošanu. Savukārt, neliela daļa respondentu to gandrīz nekad neizmanto, kas norada, ka viņiem visvairāk palīdz citas stratēģijas.

The topic of the bachelor thesis is "Stress management strategies for Nursing students". The relevance of the topic is related to the fact that Nursing students often experience high levels of stress due to busy schedules, clinical practice and emotional challenges. In order to successfully adapt and maintain well-being, it is important to learn effective stress management techniques that help maintain emotional balance, improve concentration and promote overall well-being. Research hypothesis: Listening to music as a coping strategy is most helpful for stress management in nursing students. The Aim of this thesis is to investigate stress coping strategies in Nursing students. To achieve the aim, a quantitative research method was applied with the research instrument - Part 1 is a validated questionnaire, Part 2 is a questionnaire designed by the author. Research Tasks: 1.To analyze information about stress and stress coping strategies among Nursing study program students; 2.To develop a research instrument – a questionnaire and conduct the research; 3.To compile, summarize, and analyze the obtained results; 4.To formulate conclusions. First, a survey of students in the Nursing programme was conducted to analyse students' stress levels and effective stress coping strategies. The study revealed that the mean score of the perceived stress scale of the nursing students indicates a moderate level of perceived stress. Most students use music to relieve stress on a daily basis, indicating widespread use of this strategy. On the other hand, a small proportion of respondents hardly ever use it, indicating that other strategies help them the most.
Stress management strategies for Nursing students
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Stress; Stresa pārvārēšanas stratēģijas; Māszinības studiju programmas studenti; Uztvērāma stresa skala