Pūļa psiholoģijas tēlojums Andrieva Niedras daiļradē - Zvirgzdiņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2008)
Andrievs Niedra ir pirmais latviešu literatūrā, kas savos darbos atainojis pūļa psiholoģijas īpatnības un iemeslus, kāpēc lielos sabiedriskos un politiskos satricinājumos pūli var izmantot kā lielisku ieroci noteiktu politisku ambīciju sasniegšanā. A.Niedra pats bija politiķis un savus novērojumus prata atklāt mākslinieciski spilgti uzrakstītos darbos, kā „Anna Gaigala” un „Pēteris Salna” (par indivīdu un pūli ekstrēmā politiskā situācijā - 1905. gada nemieros), „Kad mēness dilst” un „Sikspārnis” (indivīds un pūlis t.s. pārejas laikā). Bakalaura darbā analizēti Andrieva Niedras daiļdarbi, pamatā balstoties uz teorētiskajiem atzinumiem Gustava Le Bona pētījumā „Pūļa psiholoģija”, kā arī izmantojot P.Birkerta sacerējumu „Zocioloģija”. Rakstnieks lielu vietu savos darbos atvēlējis arī spēcīgu personību (līderu) attēlojumam. Pūļa ietekmēšanai t.s. vadonim (spēcīgai personībai, līderim) ir liela nozīme. A.Niedra tēlojis dažāda veida pūli – gan tādu, kas pilnībā pakļauts sava vadoņa pavēlēm un īsti neapzinās savu rīcību, gan tādu, kas apzinās, ka nerīkojas cienījami, bet kam nostāties pret vadoni liedz bailes. Autors rādījis pūli, kas gatavs destruktīvai rīcībai.

Andrievs Niedra is first author in latvian literature, who has portrayed psychology of crowd in his works and showed reasons why in huge social and political concussions some can use crowd as a tool for determined political will consummation. A. Niedra was a politician himself and he could interpret his observations in artistic bright written works like “Anna Gaigala” and “Peteris Salna” (this work tells about person and crowd in an extreme political situation – disorder of 1905. year), “Kad meness dilst” and “ Siksparnis” (person and crowd in transitional time). In this bachelor are analysed Andrievs Niedra`s works, basically grounding on theoretical opinion of Gustav Le Bon`s research “Pula psihologija”, as well as using P. Birkert`s work “Zociologija”. Important place in his works A. Niedra allocated for reflecting powerful personalities (leaders). For crowd`s affection leader plays important role. A. Niedra represented various crowds – those, who are dependant from leader fully and do not realize their action and those, who realize, that they are not acting reputable, but they can not fight against leader because of fear. A. Niedra shows crowd who is ready only for destructive action.
The Reflection of Crowd Psyhology in Andrievs Niedra’s Works
Keywords: Filoloģija