Laika zīmju un laika apstākļu kopsakarību izvērtējums Dobeles rajonā - Freimane, Nora (Latvijas Universitāte, 2007)
Latviešu tautas ticējumu krājuma neliela, bet nozīmīga daļa ir laikazīmes. Tie ir tautas ticējumi, kas paredz laiku pēc dažādām meteoroloģiskām parādībām un dzīvās dabas uzvedības. Ikviens kaut reizi mūžā ir dzirdējis šos ticējumus pieminot vai pielietojot. Tādēļ neiztrūkstošs ir jautājums: “Vai tie tik tiešām piepildās?” Bakalaura darbā ir izvērtētas laikazīmju un fiksēto klimatisko apstākļu kopsakarības laika posmā no 1951. gada līdz 2005.gadam, izmantojot Dobeles meteoroloģiskajā stacijas ilggadīgo novērojumu datu rindas klimatiskajiem apstākļiem – mēnešu un diennakts vidējās temperatūras un nokrišņu summas. Izvērtējot šos datus ir aprēķināta tautas ticējumu piepildīšanās precizitāte. Raksturots, kādā veidā pēdējo 55 gadu laikā ir mainījušies klimatiskie rādītāji Dobeles rajonā un meklētas kopsakarības vai klimata izmaiņas ir ietekmējušas laikazīmju precizitāti. Tā kā šāda veida pētījumi Latvijā un citur pasaulē ir veikti ļoti maz, tad iegūtie rezultāti salīdzināti ar Alūksnes, Ventspils un Daugavpils meteoroloģisko staciju datiem. Atslēgvārdi: Dobeles rajons, tautas ticējumi, laikazīmes, klimatiskie rādītāji.

Small, but very important part of Latvian folk-belief is weather prognosis. Weather prognoses are folk- beliefs, which are foreseen weather by various meteorological conditions and behaviour of living organisms (birds and animal and plants). Everyone once in a lifetime has heard others using them. Therefore the question arising: do these predictions fulfil? In Bachelor work, the correlation of weather beliefs and weather conditions are evaluated for the period 1951–2005. The information is taken from Dobele’s meteorological station, using long–term observations of weather conditions, monthly and daily average temperature and sum of precipitation. The data are characterized and the accuracy of weather beliefs was calculated. It describes, how the weather conditions in Dobele district have changed in the last 55 years, also relationships of climate change in weather beliefs are evaluated. The studies of weather belief in Latvia, and also in other countries in the world, are rarely done. For that reason the results are compared only with data taken from Alūksne, Ventspils and Daugavpils meteorological stations. Key words: Dobele district, weather beliefs and weather conditions.
Evaluation of correlation of weather beliefs and weather forecasts in Dobele district
Keywords: Ģeogrāfija