Latviešu sarkangvardu faktors Petrogradā no 1917.gada maija līdz novembrim - Drugoveiko, Milana (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba ‘’Latviešu sarkangvardu faktors Petrogradā no 1917.gada maija līdz novembrim’’ mērķis ir, balstoties uz Latvijā pieejamiem nepublicētiem un publicētiem avotiem, konstatēt latviešu sarkangvardu darbības nozīmi Petrogradā 1917.gadā, kad lieliniecisko ideju popularitāte sāka strauji pieaugt, radikalizējot sabiedrību un aktualizējot bruņotā atbalsta nozīmīgumu. Padomju laikā ir izveidojies priekšstats par latviešu sarkangvardu nozīmi Oktobra apvērsuma sagatavošanā un īstenošanā. Secinājumos tiek parādīts, ka latviešu sarkangvardu loma Petrogradā 1917.gadā ir pārspīlēta un latvieši tajā spēlējuši statistu, nedirefencētas ļaužu masas lomu.

The aim of the Bachelor's thesis "Latvian Red Guard Factor in Petrograd from May, 1917- to November, 1917" is to establish the importance of Latvian Red Guard in Petrograd in 1917, based on unpublished and published sources available in Latvia, when the popularity of Bolshevik ideas began to grow rapidly, radicalizing society and highlighting the importance of armed support. The idea about the influence of Latvian Red Guard on the preparation and implementation of October coup was formed during the Soviet era. The conclusions of Bachelor thesis prove that the role of the Latvian Red Guard in Petrograd in 1917 was exaggerated and that Latvians played the role of a statistician and undifferentiated mass of people.
Latvian Red Guard Factor In Petrograd from May, 1917- November, 1917
Keywords: Vēsture; Pirmais pasaules karš; Krievijas revolūcija; latviešu rajons ‘’Prometejs’’; latviešu sarkangvardu faktors