Vērtības un apmierinātība ar darbu pašnodarbināto personu un darba ņēmēju vidū - Jekaboviča, Ramona (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kādas vērtības un apmierinātība ar darbu ir pašnodarbināto personu un darba ņēmēju vidū. Pētījumā piedalījās 62 darbspējas vecuma cilvēki vecumā no 20 līdz 58 gadiem (53 sievietes - 86,9%; 8 vīrieši - 13,1%), un dalībnieki tika iedalīti 2 grupās pēc nodarbinātības veida, proti, pašnodarbināto un uzņēmēju grupa un darba ņēmēju grupa. Uzrunājot dažādu profesiju pārstāvjus, tika lūgts aizpildīt Portreta vērtību aptaujas (The Portrait Values Questionnaire – PVQ; Schwartz, 1996, 2001) pilno versiju un Kopējās apmierinātības ar darbu skalu (Overall job satisfaction scale; Brayfield & Rothe, 1951). Rezultāti rāda, ka pašnodarbinātām personām un uzņēmējiem ir augstāka apmierinātība ar darbu nekā darba ņēmējiem. Savukārt vērtības neuzrādīja statistiski nozīmīgas atšķirības. Bet tā kā aprēķini tika veikti arī ar vērtību dimensijām, tad rezultāti rāda, ka vērtību dimensija paštranscendence augstāka ir pašnodarbinātiem un uzņēmējiem nekā darba ņēmējiem.

The aim of this study was to find out what are the values and level of job satisfaction among self-employed and employees. The study involved 62 people of working age aged from 20 to 58 (53 women - 86,9%; 8 men - 13,1%), and participants were divided into 2 types of employment groups: self-employed and entrepreneur group as well as employee group. Different type of professionals were asked to fill out the full version of the Portrait Values Questionnaire (Schwartz, 1996, 2001) and Overall job satisfaction scale (Brayfield & Rothe, 1951). The results showed that self-employed and entrepreneurs have higher level of job satisfaction than employees. On the other hand, the values did not show a statistically significant difference. The calculations were also performed with value dimensions, and the results showed that value dimension of self-transcendence is higher for self-employed and entrepreneurs than for employees.
Values and Job Satisfaction Among Self-Employed Persons and Employees
Keywords: Psiholoģija; pašnodarbinātās personas; uzņēmēji; vērtības; apmierinātība ar darbu