Pupil Labs Neon acu kustību pieraksta iekārtas pielietojums skata fiksācijas stabilitātes novērtēšanā - Alecka, Madara (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 49 lapaspusēm. Tas satur 24 attēlus, 2 pielikumus un 51 atsauci uz literatūras avotiem. Darbā tika analizēta acu kustību pieraksta iekārtu Tobii Pro Fusion un Pupil Labs Neon ietekme uz skata fiksācijas stabilitāti, atkarībā no fiksācijas stimula novietojuma. Pētījumā piedalījās 32 dalībnieki, kuriem skats bija jāfiksē 13 dažādās pozīcijās uz ekrāna, un ar acu kustību pieraksta iekārtām tika ierakstītas veikto fiksāciju acu kustības, kuras tālākajā analīzē izmantoja fiksācijas stabilitātes aprēķināšanā. Rezultātā ieguva, ka abas iekārtas fiksācijas stabilitāti ekrāna centrā novērtē līdzīgi, bet augšpusē esošais fiksācijas stimuls nodrošina visstabilāko skata fiksāciju.

The Master thesis is written in Latvian on 49 pages. It contains 24 images, 2 appendices and 51 references on literature sources. This study analysed the influence of the eye tracking devices Tobii Pro Fusion and Pupil Labs Neon on fixation stability, depending on the position of the fixation stimulus. Total of 32 participants took part in this study and they were instructed to fixate their gaze on 13 different positions on the screen. Fixation eye movements were recorded using the eye tracking devices and later these movements were used to calculate gaze fixation stability. The study showed that both devices assessed fixation stability similarly at the center of the screen, but the fixation stimulus located at the top of the screen provided the most stable gaze fixation.
Application of Pupil Labs Neon Eye-Tracker in Assessment of Gaze Fixation Stability
Keywords: Klīniskā optometrija; acu kustību pieraksta iekārta; video-okulogrāfs; skata fiksācijas stabilitāte; divu mainīgo elipses laukums