Profilaktiskās galvas smadzeņu apstarošanas pielietošana sīkšūnu plaušu vēža pacientiem PS onkoloģijas klīnikā: biežums, ietekme uz terapijas efektivitāti, komplikāciju biežumu - Barce, Alla (Latvijas Universitāte, 2013)
Mērķis: izvērtēt profilaktiskas galvas smadzeņu apstarošanas terapijas efektivitāti, toksicitāti un ietekmi uz dzīvildzi pacientiem ar sīkšūnu plaušu vēzi. Metodes: pētījumā piedalījās 30 pacienti ar sīkšūnu plaušu vēzi. Pirmā grupa saņema PGSA, bet otrā grupa nesaņēma PGSA. Tika analizēta PGSA terapijas shēma, dzīves ilgums pēc diagnozes uzstādīšanas, u.c. Statistiskā analīze: MedCalc statistiskie testi. Rezultāti: pacientiem ar lokalizētu slimības formu vidējais laiks līdz slimības progresijai ar PGSA-16 mēneši ,bez PGSA-6 mēneši(p=0.046). Pacientiem ar izplatītu slimības formu vidējā dzīvildze ar PGSA -14 mēneši, bez PGSA-6 mēneši(p=0.086). Secinājumi: Vidējā dzīvildze pacientiem ar lokalizētu sīkšūnu plaušu vēzi ar profilaktisko galvas smadzeņu apstarošanu bija 17 mēneši, bez PGSA grupā – 12 mēnešus.Vidējā dzīvildze pacientiem ar izplatītu sīkšūnu plaušu vēzi pacientiem PGSA grupā bija 10 mēneši, bet PGSA grupā–6 mēneši.Statistiski ticamas atšķīrības starp grupām iegūt neizdevās.

Aim: to study prophylactic cranial radiotherapy efficiency, toxicity and its influence on life expectancy in small cell lung cancer patients. Methods: the study was carried out in Paul Stradins Oncology clinic. Totally 30 patients with small cell lung cancer were included. The first group recieved PCR, but the second group did not receive PCR. Treatment plan and life expectancy was analysed. Statistical analysis: MedCalc statistic tests. Results: mean time till disease progression in patients with localised disease for PCR was 16 months and without PCR-6 months(p=0.046). Average life expectancy in patients with diffuse disease for PCR was 14 months and without PCR-6 months(p=0.086). Conclusions: Average life expectancy for patients with localized disease with PCR was 17 months and without PCR-12 months. Average life expectancy for patients with diffuse disease with PCR was 10 months and without PCR-6 months. There were no statistically significant differences between both groups.
Incidence, efficacy and toxicity of prophylactic cranial irradiation in small cell lung cancer patients, treated in Pauls Stradins Clinical University Hospital
Keywords: Medicīna