p53 un Sirtuīna-1 ekspresija Plaušu Ne-sīkšūnu audzēja Šūnās un Peritumorālājos Audos - Svirina, Darja (Latvijas Universitāte, 2012)
KOPSAVILKUMS Ievads. Plaušu vēzis ir viens no izplatītākajiem audzējiem pasaulē. Plaušu audzēja patoģenēzē ir iesaistīti vairāki mehānismi, no kuriem svarīga ir p53 gēna mutācija un histonu deacetilāžu pārmaiņas. p53 ir tumora supresorgēns, lai gan mutantais p53 veicina audzēja progresiju. Savukārt, sirtuīns-1 inaktivē proteīnus, kuriem ir nozīme audzēja progresijā un DNS reparācijā, turpretim atsevišķās audzēja histoloģiskajās formās sirtuīns nomāc audzēja progresiju. Mūsu pētījuma mērķis bija novērtēt p53 un sirtuīna (SIRT-1) ekspresiju plaušu audzēja šūnās. Metodes: Pētījumā tika izmantots histoloģiskais materiāls ko ieguva operācijas laikā (lobektomija) no 21 pacientiem ar plaušu audzēju. Kontroles grupa sastāvēja no 15 pacientiem, kuriem nebija plaušu slimību un histoloģisku materiālu ieguva autopsijas laikā Ar imūnhistoķīmisko metodi noteica p53 un SIRT ekspresiju audzēja šūnās, peritumorozajos un veselajos plaušu audos. Ar dubultkrāsošanas imūnhistoķīmijas metodi noteica p53/SIRT-1 koekspresējošas šūnas. Rezultāti: Pētījuma rezultāti parāda, ka plaušu audzēja šūnās ir palielināta sirtuīna ekspresija, salīdzinot ar kontroles grupu (146 ± 112 pret 3 ± 1 šūnas/mm2; p=0.007). Arī peritumorozajos audos sirtuīna ekspresija ir palielināta, salīdzinot ar kontroles grupu (57± 31 pret 3 ± 1 šūnas/mm2; p=0.001). Pamatā sirtuīna ekspresija bija nukleārā, taču atsevišķās audzēja šūnas novērojām citoplazmatisku sirtuīna ekspresiju. Analizējot dažādus plaušu audzēja histoloģiskos veidus, konstatējām, ka plakanšūnu audzēja šūnās sirtuīna ekspresija ir lielāka, kā adenokarcinomas šūnās (204 ± 143 pret 95 ± 49; p=0.04). Pētījuma rezultāti parādīja, ka plaušu audzēja šūnās ir palielināta p53 citoplazmātiskā ekspresija, salīdzinot ar veselajiem plaušu audiem, tomēr nekonstatēja atšķirības starp to ekspresiju veselajos un peritumorozajos audos. Turpretim, analizējot nukleāru p53 ekspresiju, tā bija samazināta audzēja šūnās, salīdzinot ar kontroles grupu. Analizējot dažādus plaušu audzēja histoloģiskus veidus, konstatējām, ka plakanšūnu audzēja šūnās p53 ekspresija ir lielāka kā adenokarcinomas šūnās (56 ± 67 pret 9 ± 11; p=0.04). Dubultkrāsošanas imūnhistoķīmijas rezultāti parādīja, ka peritumorozajos audos ir palielināta nukleārā p53/SIRT-1 koekspresija, salīdzinot ar kontroles audiem. Secinājums: Rezultāti parādīja, ka plaušu vēža šūnās samazinās nukleārā, bet palielinās citoplazmatiskā p53 un sirtuīna ekspresija, kas it īpaši bija izteikta plakanšūnu audzēja šūnās. Turklāt, peritumorozajos audos ir palielināta sirtuīna un nukleārā p53/SIRT-1 koekspresija. Sirtuīns varētu būt plaušu audzēja prognostiskais un mērķa terapijas marķieris.

Background. Non-small cell lung cancer (NSCLC) represents a heterogeneous group of cancers consisting mainly of squamous cell carcinoma (SCC) and adenocarcinoma (AD). Increased sirtuin (SIRT-1) expression leads to deacetylation of p53 and hence to silencing of this tumor suppressor gene. Differences of the molecular mechanisms in NSCLC subtypes may follow subtly different pathways to tumorigenesis. The aim of our study was compare SIRT-1 expression in lung adenocarcinoma, squamous cell carcinoma and control group. Methods. 21 patients with stage 2 lung cancer were enrolled in the study. 14 patients had adenocarcinoma, but 11 patients had squamous cell carcinoma. Lung tissue for control group were selected from 15 autopsy cases. Immunohistochemical and western blot methods were used to evaluate SIRT-1 expression in lung tissue. Results. Obtained results showed that patients with lung cancer had increased SIRT-1 expression compared to control group (146 ± 111 vs. 21 ± 16 cells/mm2, p<0.0001). In addition, specimens from squamous cell carcinoma sites had more SIRT-1 positive cells compared to adenocarcinoma sites (203 ± 143 vs. 95 ± 49 cells/mm2, p=0.03). Furthermore, specimens from squamous cell carcinoma sites had more p53 positive cells compared to adenocarcinoma sites (56 ± 67 pret 9 ± 11; p=0.04). Obtained results showed that specimens from carcinoma patients had predominantly cytoplasmic p533 expression, whereas control group patients had nuclear p53 immunolocalization. Conclusion. Lung cancer is characterized by an increased SIRT-1 expression that by silencing the p53 tumor supressor gene may enhance cancerogenesis. This process is ir more prominent in squamous cell carcinoma.
p53 and sirtuin-1 expression in non-small cell lung carcinoma and peritumoral tissue
Keywords: Medicīna