Lunasīna struktūras pētījumi, izmantojot KMR spektroskopiju - Aleksis, Rihards (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā ir apkopota informācija par KMR un CD spektroskopijas metožu pielietojumu polipeptīdu struktūras un dinamikas pētīšanā. Izmantojot rekombinantu proteīna ekspresijas metodes ir iegūts bioloģiski nozīmīgs sojas peptīds (lunasīns). Literatūras apskatā aprakstītās metodes pielietotas lunasīna struktūras analīzei. Izpētīta ir arī dažādu vides faktoru ietekme uz peptīda struktūru. Iegūtie rezultāti ļauj labāk izprast lunasīna struktūras-aktivitātes likumsakarības, un palīdz skaidrot tā darbības mehānismu.

NMR and CD spectroscopy methods used to study protein structure and dynamics have been described in the Master’s thesis. A biologically relevant soy peptide (lunasin) has been produced by using recombinant protein expression methods. The methods outlined in the literature review have been utilized for lunasin structure analysis. The solution condition effects on the structure of lunasin was also investigated. The obtained results allow a better understanding of the strucutre activity relationship of lunasin. Moreover, the data aid to elucidate the mechanism of action of the peptide.
Structural studies of lunasin using NMR spectroscopy
Keywords: Ķīmija; LUNASĪNS; KMR SPEKTROSKOPIJA; STRUKTŪRA ŠĶĪDUMĀ; CISTEĪNA OKSIDĒŠANĀS