Veselības aprūpes darbinieku skeleta, muskuļu un saistaudu sistēmas traucējumi saistībā ar psihoemocionāliem riska faktoriem darba vietā - Brizga, Ilze (Latvijas Universitāte, 2018)
„Veselības aprūpes darbinieku skeleta, muskuļu un saistaudu sistēmas traucējumi saistībā ar psihoemocionāliem riska faktoriem darba vietā”. Darba autore: Ilze Brizga. Darba zinātniskā vadītāja: asoc. profesore, Dr. med. Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 87 lpp., ietver 21 attēlu, 27 tabulas, 12 pielikumus, 48 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota informācija par veselības aprūpes darbinieku ergonomiskiem un psiho-emocionāliem riska faktoriem, skeleta, muskuļu un saistaudu sistēmas traucējumiem un to cēloņiem. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā pielietotās metodes. Trešajā daļā aprakstīti iegūtie rezultāti. Darbā izstrādāti preventīvie pasākumi skeleta, muskuļu un saistaudu sistēmas traucējumu un psiho-emocionālo risku mazināšanai darba vietā. Tika secināts, ka veselības aprūpes darbinieku skeleta, muskuļu un saistaudu sistēmas traucējumus būtiski ietekmē psiho-emocionālie riska faktori. Izstrādātas praktiskās rekomendācijas. Izmantotās metodes: Somijas 5 baļļu matrica, slodzes galvenie rādītāji, ergonomisko risku ātrās ekspozīcijas kontrole, NIOSH vienādojums, psiholoģiskā klimata novērtēšana, darbspēju indekss, NASA TLX indekss, darbinieku aptauja.

„Musculoskeletal system disorders among health care workers related to psychoemotional risk factors at workplace”. Author: Ilze Brizga, Scientific supervisor: Zenija Roja, Assoc. Prof., MD, PhD. Master thesis consists of 87 pages, 21 pictures, 27 tables, 48 sources and 12 appendices. The research consists of four parts. First part consists of literature analysis of occupational risks for health care workers and musculoskeletal system disorders related to psychoemotional risk factors. The second part describes the methods used in thesis: Finland’s 5-point matrix, Quick Exposure Check (QEC) method, psychological climate in the work environment, work ability index, mental and physical workload interaction (NASA - TLX), employee survey. The third part consists of analysis of collected data showing that musculoskeletal disorders are related with psychoemotional risk factors. There are preventive measures for ergonomic and psychoemotional risk factors for health care workers.
Musculoskeletal system disorders among health care workers related to psychoemotional risk factors at workplace
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; veselības aprūpes darbinieki; skeleta, muskuļu un saistaudu sistēmas traucējumi; ergonomiskie un psihoemocionālie riska faktori; NASA-TLX indekss