Atmiņas veicināšana vecākās grupas bērniem pirmsskolas izglītības iestādē - Logina, Laura (Latvijas Universitāte, 2024)
Kvalifikācijas darba temats ir “Atmiņas veicināšana vecākās grupas bērniem pirmsskolas izglītības iestādē”. Kvalifikācijas darba mērķis ir izpētīt teorijā un praksē vecākā pirmsskolas posma atmiņas attīstīšanu caur spēlēm un rotaļām. Kvalifikācijas darbs sastāv no ievada, 2 nodaļām, 6 apakšnodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem, kā arī izmantoto avotu un literatūras saraksta. Darbam ir 3 pielikumi. Kvalifikācijas darbā tiek izvirzīts pētījuma jautājums - kādas spēles un rotaļas attīsta vecākās pirmsskolas izglītības grupas bērnu atmiņu? Pirmajā nodaļā tiek veikts pirmsskolas bērnu pedagoģiskais raksturojums, atmiņas teorētiskais raksturojums, kā arī teorētiski izpētīt vecāko grupu pirmskolas bērnu atmiņas ietekmējošie faktori. Otrajā nodaļā tiek veikts empīriskais pētījums – tiek veikta pirmsskolas X vecākās grupiņas bērnu atmiņas analīze, tiek aptaujāti pedagogi un bērnu vecāki un veikta sniegto atbilžu analīze. Kvalifikācijas darba noslēgumā tiek veikti secinājumi un sniegti priekšlikumi, pamatojoties uz teorētiski un empīriski apzināto informāciju, norādīts izmantoto avotu un literatūras saraksts. Kvalifikācijas darba apjoms ir 36 lappuses, kurās ir 2 tabulas, 14 attēli un 3 pielikumi.

The topic of the qualification work is "Memory promotion for children of the older group in a preschool educational institution". The aim of the qualification work is to study in theory and practice the development of memory in the older preschool stage through games and play. The qualification work consists of an introduction, 2 chapters, 6 subsections, conclusions and proposals, as well as a list of used sources and literature. The work has 3 appendices. Research issue raised ar qualification job : whats games are developing the memory of the children of the older preschool group? In the first chapter, the pedagogical characteristics of preschool children, the theoretical characteristics of memory, as well as the theoretical study of the factors influencing the memories of older preschool children are carried out. In the second chapter, an empirical study is carried out - an analysis of the memory of children of the X oldest group of preschool is carried out, teachers and parents of children are interviewed and the answers provided are analyzed. At the end of the qualification work, conclusions are made and proposals are presented, based on the theoretically and empirically identified information, the list of used sources and literature is indicated. The scope of the qualification work is 36 pages, which include 2 tables and 14 pictures.
Memory promotion for children of the older group in a preschool educational institution
Keywords: Izglītības zinātnes; pirmsskolas vecākās grupas bērni; atmiņa; atmiņas uzlabošana; atmiņas procesi; children of the older preschool age group