Patērētāju tiesību aizsardzības problēmas Latvijā - Ūdre, Marika (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba tēma ir „Patērētāju tiesību aizsardzības problēmas Latvijā”. Tēma „Patērētāju tiesību aizsardzība”, attīstoties Latvijas ekonomikai, kļūst arvien aktuālāka. Tirgū ienāk jauni produkti un patērētājiem kļūst arvien grūtāk izvēlēties sev piemērotāko preci vai pakalpojumu. Patērētājiem ir nepieciešamas plašas zināšanas un iemaņas, lai varētu izdarīt atbilstošu izvēli. Lēmuma pieņemšanas procesa rezultātā rodas problēmas, kas saistītas ar patērētāju tiesībām. Maģistra darba mērķis ir izanalizēt patērētāju tiesību aizsardzības problēmas Latvijā un izstrādāt priekšlikumus to risināšanā. Maģistra darbs sastāv no 4 nodaļām ar apakšnodaļām, ievada, secinājumiem un priekšlikumiem. Darbā noskaidrots kāds ir patērētāju lēmuma pieņemšanas process, kādas patērētāju tiesību aizsardzības problēmas šajā procesā. Analizēti tādi pārkāpumi patērētāju tiesību aizsardzībā, kā negodīga konkurence, netaisnīgi līguma nosacījumi. Autore ir izvērtējusi patērētāju izglītošanas sistēma Latvijā. Darbā analizēti pētījuma par sabiedrības informētību patērētāju tiesību aizsardzībā rezultāti. Izvērtēti respondentu viedokļi par patērētāju tiesību realizāciju un dati par saskaršanos ar patērētāju tiesību aizsardzības problēmām. Darba izstrādei izmantoti Latvijas Republikas un starptautiskie normatīvie dokumenti, Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes oficiālā informācija, periodiskie izdevumi, vispārējā un speciālā literatūra, interneta un citi informācijas materiāli. Darbā iekļauti 15 attēli, 7 tabulas un 2 pielikumi. Maģistra darba apjoms ir 89 lpp. Atslēgvārdi: patērētājs, patērētāju tiesību aizsardzība, patērētāju izglītošana.

The theme of the Master Paper is “Consumer Rights Protection Problems in Latvia”. As Economy in Latvia develops, the theme “Protection of consumers’ rights” becomes more and more topical. New products are introduced in the market and it becomes hard to choose the most suitable good or service for ourselves. To be able to make the most appropriate choice, consumers must have the knowledge and skills of a wide range. In the result of decision making process, problems related to consumers’ rights appear. Aim of the Paper is to analyse problems in protection of consumers’ rights in Latvia and to work out some suggestions for their resolving. The Master Paper consists of 4 chapters with subdivisions, introduction, conclusions and suggestions. In this Paper the author explains the process of consumers’ decision making and the problems in consumers’ rights protection during this process. Such disruptions in protection of consumers’ rights as illegal rivalry, unfair conditions for agreement are analysed. The author has evaluated the system of education for consumers in Latvia. In this Paper the results of research about society’s possession of information in consumers’ rights are analysed. Respondents’ opinions about implementation of consumers’ rights and data about facing problems in consumers’ rights protection are evaluated. Working out the Paper the author has used normative documents of the Republic of Latvia and international normative documents, official information from Latvia central statistics administration, periodical publications, general and specific literature and other informative materials. The Paper contains 15 pictures, 7 tables, and 2 appendixes. It consists of 89 pages. Key words: consumer, protection of consumers’ rights, education for consumers.
Consumer Rights Protection Problems in Latvia
Keywords: Vadībzinātne