Apcietinājuma pārsūdzēšana un ar to saistītās problēmas - Jasāns, Renārs (Latvijas Universitāte, 2013)
Temats ir ļoti aktuāls, jo apcietinājums ir ļoti nopietns drošības līdzeklis, tā kā tas vērā ņemami ierobežo personas tiesības un brīvības. Apcietinājuma piemērošana ir pieļaujama tikai, ievērojot nepieciešamību mazināt noziedzības līmeni, ātri un sekmīgi izmeklēt krimināllietas un sodīt vainīgās personas. Darba mērķis ir izpētīt apcietinājuma pārsūdzēšanas tiesiskos aspektus. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, jāveic sekojoši uzdevumi: 1) analizēt apcietinājuma jēdzienu un būtību; 2)izpētīt apcietinājuma pārsūdzēšanas aspektus; 3)aplūkot apcietinājuma atcelšanas un grozīšanas iespējas. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, kā avoti tiek izmantoti Latvijas Republikas normatīvie akti, Eiropas Savienības likumdošanas akti. Darba izstrādes gaitā autors secināja, ka lielākie problēmjautājumi ir tādi, ka apcietinājums tiek piemērots nevērtējot ne lietas apstākļus, ne iespēju piemērot alternatīvu drošības līdzekli, tāpat tiek aizmirsts izvērtēt samērīgumu personas brīvības ierobežošanai.

Subject is actual as the arrest is a very serious security measure as it a considerable restriction of the rights and freedoms of others. Trial detention is only permissible, subject to the need to reduce the level of crime, quickly and effectively investigate and prosecute criminal offenders. The objective is to challenge the detention researched the legal aspects. To achieve the goal, the following tasks are carried out: 1) to analyze the concept and nature of detention; 2) explore the appealing aspects of the detention; 3) see the repeal and amendment of detention facilities. To achieve the goal of the research base and sources used, ie cognitive tools used in Latvian legislation of the Republic, the European Union legislation, as well as more publications in the press and other binding literature. Work the author has concluded that the major issues are that the arrest is applied without considering neither the facts nor the possibility of applying alternative security measure.
Problems of Detention Appeal Options
Keywords: Juridiskā zinātne