Neadiabātiskā vienparametra kvantu sūkņa modelēšana ar kinētiskā vienādojuma palīdzību - Zole, Ritmārs (Latvijas Universitāte, 2009)
Saistībā ar nanotehnoloģiju straujo attīstību ir parādījusies iespēja radīt elektronu skaitītājus, jeb kvantu sūkņus, kas balstīti uz dinamisku kvantu punktu straujo uzlādi un izlādi. Šo iekārtu spēja radīt precīzu strāvas plūsmu nākotnē var ļaut izveidot jaunu, precīzāku strāvas etalonu. Šajā bakalaura darbā tiek apskatīts uz kinētiskā vienādojuma balstīts matemātiskais modelis, kas apraksta kvantu punktu ar vienu enerģijas līmeni. Šī modeļa ietvaros tika pētīta caursūknētās strāvas precizitātes atkarībā no parametriem.

With rapid development in nanotechnologies it has become possible to create electron counters, or pumps, based on dynamic quantum dot devices. The ability to produce precise current with dynamic quantum dots may lead to a new, more precise standart of current. In this work a mathematical model based on a rate equation have been considered to describe a quantum dot with tunable barriers and one energy level. Precision of the averaged pumped current as function of physical parameters has been investigated within the framework of this model.
Modelling of a single-parameter non-adiabatic quantum pump using rate equations
Keywords: Fizika