Metaforas partiju “Vienotība” un “Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK” komunikācijā mikroblogošanas vietnē “Twitter” - Cālīte, Monika Diāna (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba “Metaforas partiju “Vienotība” un “Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK” komunikācijā mikroblogošanas vietnē “Twitter”” mērķis ir – pirmkārt, izpētīt, kāda veida politiskās metaforas komunikācijā “Twitter” izmanto partiju “Vienotība” un “Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK” vadošie politiķi un oficiālo kontu satura veidotāji, otrkārt, noskaidrot, vai pastāv sakarība starp metaforu izvēli un piederību politiskajam spektram, kā arī, treškārt, saprast, vai politiķu lietotās metaforas saskan ar šai pašai politiskajai pārliecībai piederošu sabiedrības locekļu redzējumu. Pētījuma teorētisko bāzi veido kognitīvās lingvistikas pārstāvju Džordža Leikofa (George Lakoff) un Marka Džonsona (Mark Johnson) konceptuālās metaforas teorija. Pētījuma veikšanai izvēlēta kvantitatīvā kontentanalīze, strukturēta intervija un aptauja. Empīriskajā daļā noskaidrots, kādas metaforas lieto vienai vai otrai politiskai orientācijai (liberāļiem un konservatīvajiem) piederošas partijas politiķi un sabiedrības locekļi, kā arī veikts to salīdzinājums. Veicot pētījumu noskaidrots, ka Dž. Leikofa pieņēmums par atšķirīgu mentālu modeļu (politisko spektru) izpausmi valodas lietojumā Latvijas kontekstā apstiprinās daļēji. Atslēgas vārdi: metafora, politiskā metafora, liberālisms, konservatīvisms, politiskā retorika, izteiksmes līdzekļi, "Twitter".

The goal of the BA thesis entitled “Metaphors in the Communication of Latvian political parties “Vienotība” and “Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK” on social networking site “Twitter”” is, first, to explore the analysis of metaphors in the communication of Latvian political parties “Vienotība” and “Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK”; second, to find whether there is a correlation between the metaphors used and the political affiliation (liberal or conservative); third, to examine whether the metaphors used by politicians correspond with the metaphors used by the electorate. The theoretical framework of the study is based on George Lakoff's and Mark Johnson's Theory of Conceptual Metaphor. The BA thesis consists of six parts – three chapters focus on the theory – metaphors, political rhetoric and “Twitter” as a space for political discussions. The remaining three chapters (methodology, empirical part and discussion) contain description of the process and results of the study. According to the results of the study there is a partial correlation between metaphors used and the political affiliation in Latvian political context. Key words: metaphor, political metaphor, liberalism, conservatism, political rhetoric, rhetoric tropes, “Twitter”.
Metaphors in the Communication of Latvian political parties “Vienotība” and “Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK” on social networking site 'Twitter'
Keywords: Komunikācijas zinātne; metafora; politiskā metafora; liberālisms; konservatīvisms; politiskā retorika