Mediācijas krimināltiesību jomā izveide un īstenošana Latvijā - Rumbenieks, Rihards (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba „Mediācijas ieviešana krimināltiesību jomā” mērķis ir izpētīt un izzināt mediāciju krimināltiesību jomā kā patstāvīgu institūtu un tā izveidi un veicināšanu, kā arī sniegt priekšlikumus ierosināšanai kriminālprocesā, rekomendējot mediācijas modeļa risinājumus un norādot uz to sekmīgas īstenošanas priekšnosacījumiem. Maģistra darbs strukturēts trīs galvenajās nodaļās. Pirmajā nodaļā apskatīts jautājums par mediācijas jēdziena un institūta attīstību vairākās valstīs un Latvijā. Otrajā nodaļā analizēts mediācijas krimināltiesību jomā saturs ārvalstu kriminālprocesos un apskatīta šo tiesību realizācija un savstarpējā mijiedarbība. Trešajā nodaļā pētīts izlīgums ar starpnieka palīdzību kā mediācijas paveids un mediācijas institūta krimināltiesību jomā izveide un īstenošana Latvijas kriminālprocesā. Maģistra darbā izvirzītie mērķi tiek apskatīti galvenokārt ārvalstu tiesību sistēmās un Eiropas padomes dalībvalstu kontekstā.

Master’s thesis "The development of mediation in criminal matters and its implementation in Latvia” is to explore the mediation of criminal law as an independent institute, its development and promotion, as well as to make possible to initiate criminal proceedings, recommending mediation model solutions and pointing to the successful implementation of the preconditions. Master's thesis is structured into three main sections. The first tell about the question of mediation in the concept and development of the Institute in several countries and Latvian. The second section examines mediation in criminal law and criminal foreign content accessed realization in other countries. The third chapter examines the settlement through and settlement as a form of mediation and mediation institute of criminal law creation and implementation of the Latvian criminal proceedings. Master's thesis targets are discussed primarily to look at the legal systems of the ES Membe
The development of mediation in criminal matters and its implementation in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne