Lasīšanas ieradumu veicināšanas pasākumi 1. klašu skolēniem - Daukšte, Dace (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba temats – Lasīšanas ieradumu veicināšanas pasākumi 1. klašu skolēniem. Bakalaura darba mērķis – Izpētīt un analizēt, kādi ir 1. klases skolēnu lasīšanas ieradumi, kādi faktori tos ietekmē, kā arī noskaidrot skolēnu attieksmi pret lasīšanu un lasīšanas pasākumiem gan skolā, gan mājās. Darba autore - Dace Daukšte. Darba temats ir aktuāls, jo lasīšanas ieradumi ietekmē skolēna akadēmisko, emocionālo un sociālo attīstību, tāpēc būtiski ir veidot un nostiprināt to jau sākumskolas posmā, nodrošinot bērniem daudzveidīgas, vecumam atbilstošas un motivējošas lasīšanas iespējas gan skolā, gan mājās. Darbs sastāv no divām daļām: teorētiskās un empīriskās. Darba teorētiskajā daļā tiek aprakstīts par lasīšanas un ieradumu būtību, to savstarpējo saistību, kā arī aplūkoti faktori, kas ietekmē 1. klases skolēnu lasīšanas ieradumu nostiprināšanos. Empīriskajā daļā tiek veikts pētījums Aglonas pagasta skolās, aptaujājot 1. klases skolēnus un viņu vecākus, kā arī intervējot 1. klašu skolotājus. Rezultāti rāda, ka lielākajai daļai bērnu patīk lasīt, tomēr lasīšana galvenokārt notiek skolā, kamēr mājās lasīšanas ieradums vēl nav nostiprināts. Pētījuma rezultāti apstiprina, ka pozitīva vide, daudzveidīgas aktivitātes un vecāku – skolas sadarbība būtiski ietekmē 1. klašu skolēnu lasīšanas ieradumu veidošanos. Bakalaura darbs sastāv no 43 lapaspusēm. Bakalaura darbā iekļauti 18 attēli un izmantoti 32 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: lasīšana, ieradumi, 1. klases skolēni, ģimene, skolotājs, vide.

Bachelor's thesis topic – Events to Promote Reading Habits for 1st Grade Students. The purpose of the bachelor's thesis – To study and analyze the reading habits of 1st grade students, what factors influence them, as well as to find out the attitude of students towards reading and reading activities both at school and at home. The author of the thesis - Dace Daukšte. The topic of the thesis is relevant, because reading habits influence the academic, emotional and social development of the student, therefore it is important to form and strengthen them already in the primary school stage, providing children with diverse, age-appropriate and motivating reading opportunities both at school and at home. The thesis consists of two parts: theoretical and empirical. The theoretical part of the thesis describes the nature of reading and habits, their mutual relationship, and also examines the factors that influence the strengthening of reading habits of 1st grade students. The empirical part of the study is conducted in schools in Aglona parish, surveying 1st grade students and their parents, as well as interviewing 1st grade teachers. The results show that most children like to read, however, reading mainly takes place at school, while the reading habit at home has not yet been strengthened. The results of the study confirm that a positive environment, diverse activities and parent-school cooperation significantly influence the formation of reading habits in 1st grade students. The bachelor's thesis consists of 43 pages. The bachelor's thesis includes 18 images and uses 32 literary sources. Keywords: reading, habits, 1st grade students, family, teacher, environment.
Events to Promote Reading Habits for 1st Grade Students
Keywords: Izglītības zinātnes; Lasīšana; Ieradumi; 1. klases skolēni; ģimene; skolotājs