Autotransporta radītā atmosfēras piesārņojuma novērtēšana autoceļa A6 Ogres posmā - Kupcis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt autotranspora radīto emisju daudzumu Ogrē autoceļa A6 posmā. Emisju daudzuma notiekšanai tikai veikta autotransporta plūsmas uzskaite 2012. gadā. Darbā tika izmanti Latvijas Republikas Centrālās statistikas dati par autotransporta sastāvu pēc vecuma, motoru veidiem un atbilstību emisju vecuma standartiem. Emisiju apjoma aprēķināšanai pēc iepriekšējiem datiem tika lietota COPERT metodika aprēķinot emitēto daudzumu vielām: CO, NOx, Benzolam un cietajām daļiņām (PM), no izplūdes gāzēm. Autotransporta radītais piesārņojuma daudzums Ogrē salīdzināts ar stacionāro piesārņojuma avotu daudzumu Ogres pilsētā. Atslēgas vārdi: COPERT, transports, Ogre, emisijas, gaisa piesārņojums.

Bachelor thesis aims to make assemtnt of amount of emissions caused by road traffic in in motorway A6, Ogre stage. To make assemetnts of emissons quantity, data for traffic flow was recorded on site. Also in data from Latvian Central Statistical center was used to estimate vehicle fleet by age, engine type compliance with emission standards. To calculate emsission quantity COPERT methodology was used to calculete emissions from exhaust gases for subtances: CO, NOx, Benzene and particular matter (PM). The amount of pollutant emissions form road traffic from motroway A6, Ogre stage, was compared with amount of emissions form stationary pollution sorces ir Ogre. Keywords: COPERT, road-traffic, Ogre, emissions, air pollution
Traffic related air pollution assesment on motorway A6 Ogre stage
Keywords: Vides zinātne