Hipotekārā kreditēšana un tās attīstības īpatnības Latvijā - Ivanovs, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarbā “Hipotekārā kreditēšana un tās attīstības īpatnības Latvijā” ir apzinātas problēmas, kas ir saistītas ar hipotekārās kreditēšanas straujo attīstību un radīts priekšstats par iespējamiem draudiem un tirgus attīstības tendencēm Latvijā. Diplomdarbā pirmajā daļā autors ir pētījis hipotekārās kreditēšanas būtību un pamatprincipus, hipotekārās kreditēšanas sistēmas uzbūvi un nozīmi, tās tiesisko bāzi un hipotekārās kreditēšanas procesu. Otrā daļa ir veltīta hipotekārās kreditēšanas attīstību ietekmējošo faktoru analīzei – tautsaimniecības attīstībai, iedzīvotāju ienākumu palielināšanās, dzīvojamā fonda un būvniecības nozares attīstībai, valsts atbalsta ietekme; un hipotekārās kreditēšanas apjomu analīzei – tas ir hipotekāro kredītu tirgus attīstības dinamikas un procentu likmju izmaiņu analīzei, kā arī Latvijas komercbanku konkurētspējas analīze hipotekārās kreditēšanas tirgū. Trešajā daļā tika izpētīta hipotekārā kreditēšana attīstītajās valstīs – hipotekārās kreditēšanas modeļi, hipotekārās kreditēšanas resursu veidošana, tika veikts īss tirgus apskats, ka arī tika noteiktas hipotekārās kreditēšanas attīstības iespējas un tendences Latvijā. Ceturtajā daļa ir izveidots praktiskais piemērs, kur hipotekāra kreditēšana izmantotā saimnieciskā darbība. Diplomdarbā veiktā analīze un pētījums pamatojas uz LR likumdošanas aktu prasībām, Latvijas komercbanku asociācijas un Finansu un kapitāla tirgus komisijas publicētajiem statistikas datiem, kā arī teorētiskajiem un praktiskajiem pētījumiem un publikācijām par hipotekāro kreditēšanu un nekustamā īpašuma tirgu presē un Internētā. Diplomdarba beigās tiek sniegti secinājumi un izvirzīti priekšlikumi hipotekāro kredītu tirgus attīstībai Latvijā. Uzskatāmākai datu atspoguļošanai izmantoti attēli un tabulas.

In current Diploma work on the theme: “Mortgage crediting and features of it’s development in Latvia” are looked through problems which are related to fast growth of the mortgage crediting, as also contain the introduction of the possible threats and market progress trends in Latvia. In the first part of Diploma work the author investigates essence and basic principles of the mortgage crediting, structure and significance of the system of the mortgage crediting, its legal base and process of the mortgage crediting. The second part is devoted to the analysis of factors on influences upon the developments of mortgage crediting in Latvia – such as development of national economy, resident’s income increase, development of dwelling fund and building industry, influencing of government’s support, and for the analysis of volumes of the mortgage crediting - it is the dynamics of mortgages crediting market development and changes of percent rates analysis, as also analysis of Latvian banks competition in the mortgage crediting market. In the third part is investigated the mortgage crediting in the developed countries - models of the mortgage crediting and forming of resources of the mortgage crediting. There was made a short market review, that also shown the possibilities and tendency of mortgage crediting market development in Latvia. In the fourth part is shown practical example of mortgage crediting use in business. The analysis and investigation executed at Diploma work is based on the acts requirements of the LR legislation and on Latvian Bank Association and Finance and Capital Market Commission published statistics information, as well as theoretical and practical investigations and publications on mortgage crediting and real estate market in the press and Internet. In the conclusion of Diploma work are given conclusions and suggestions for continuous market development of mortgages crediting in Latvia. For more descriptive data figures illustration graphics and tables are used.
Mortgage crediting and features of it's development in Latvia
Keywords: Ekonomika