Veselības aprūpes finansēšanas problēmas - Kravčenko, Elīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma „Veselības aprūpes finansēšanas problēmas”. Latvijas veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas sistēmā izveidojušas nopietnas problēmas. Bakalaura darbs „Veselības aprūpes finansēšanas problēmas ” mērķis apskatīt veselības aprūpes finansējuma modeļus Latvijā un pasaulē. Izmantojot jaunākos datus, izpētīt kādā situācijā ir Latvijas medicīna relatīvi pret citām vadošajām pasaules valstīm, noskaidrot primāro veselības aprūpes finansējumu un veselības aprūpes pieejamību dzīvojošajiem Baltijas valstīs, un uz veiktās izpētes pamata sagatavot atsevišķas rekomendācijas obligātās veselības aprūpes apdrošināšanas ieviešanu Latvijā. Bakalaura darbs sastāv no 3 nodaļām, kurās autore izpēta veselības aprūpes finansējumu teorētiskos aspektus, Latvijas un pasaules veselības aprūpes finansēšanas raksturojums un veselības aprūpes optimizācijas iespējas Latvijā. Nobeigumā autore sniedz darba gaitā gūtos secinājumus par veselības aprūpes finansēšanas problēmām, kā arī priekšlikumus veselības aprūpes situācijas uzlabošanai. Darba rezultātā tika veikta Latvijas veselības aprūpes finansēšanas problēmu analīze un piedāvātas šo problēmu risināšanas iespējas. Bakalaura darbs sastāv no 87 lappusēm, 13 tabulām, 36 attēliem un 10 pielikumiem. Atslēgvārdi: veselības aprūpe sistēma, budžets, analīze, finansējums, problēmas, modeļi, pieejamība

The topic of the Bachelor thesis is "Health care financing problems". Latvian health care organization and financing system are facing some serious problems. This bachelor thesis "Health care financing problems" has it main goal to look at healthcare funding models and their problems in Latvia and in the world. Using the latest data to investigate the real situation of Latvian medicine comparing with other worlds leading countries. To find out the primary health-care funding and health care availability for those living in the Baltic States, and using all the data of this research to prepare recommendations on obligatory health care Insurance implementation in Latvia. Bachelor thesis consists of three main parts, where the author investigates the health care financing theoretical aspects, Latvian and global health care financing characteristics, as well as health care optimization possibilities in Latvia. At the final stage of this thesis, the author concludes regarding health care financing problems, as well as proposals to improve the health situation. As result of the work, author has done a full analysis of Latvian health care problems, as well as proposals to solve these problems has been give. Bachelor thesis consists of 87 pages, 13 tables, 36 pictures and 10 appendices. Keywords: health: care systems budget, analysis, financing, problems, models, accessibility
Health care financing problems
Keywords: Ekonomika; veselības aprūpe sistēma; budžets; pieejamība; finansējums; problēmas