Saules paneļu parku ietekmes uz ainavu vērtēšanas vadlīniju aprobācija Latvijā - Arāja, Ieva Anna (Latvijas Universitāte, 2024)
Latvijā pēdējās desmitgadēs saules paneļu parki kļūst arvien populārāki. Citās pasaules valstīs pastāv vadlīnijas saules paneļu parku ietekmes uz ainavu novērtēšanai, bet Latvijā šādas vadlīnijas nepastāv. Būvējot ar vien vairāk saules paneļu parkus mēs neizbēgami pārmainām Latvijas dabisko ainavu. Šī iemesla dēļ ir ļoti būtiski izvērtēt citu valstu vadlīnijas un aprobēt tās Latvijā. Maģistra darbā no dažādu valstu vadlīnijām tika izvēlētas divas Latvijas apstākļiem piemērotākās un aprobētas 5 saules paneļu parkos Latvijā. Tika veikta teritoriju apsekošanu un fotofiksācija. No iegūtajiem attēliem tika izveidota anketa, kas tika nodota sabiedrībai, lai uzzinātu sabiedrības viedokli par saules paneļu parku ietekmi uz ainavu. Ņemot vērā iegūtos rezultātus un secinājumus tika izstrādāti priekšlikumi vadlīniju adaptācijai Latvijas ainavā.

In Latvia, solar parks have become increasingly popular in recent decades. In other countries around the world, there are guidelines for assessing the landscape impact of solar farms, but no such guidelines exist in Latvia. As more and more solar parks are built, we are inevitably changing Latvia's natural landscape. For this reason, it is very important to evaluate the guidelines of other countries and to approbate them in Latvia. In the Master's thesis, two guidelines suitable for Latvian conditions were selected from different countries and validated in 5 solar parks in Latvia. The sites were surveyed and photographed. From the images, a questionnaire was created and shared with the public to get their views on the impact of solar parks on the landscape. Taking into account the results and conclusions, proposals for adaptation of the guidelines to the Latvian landscape were developed.
Approbation of guidelines for landscape impact assessment of solar parks in Latvia
Keywords: Vides zinātne; ietekme uz ainavu; saules paneļu parki; vadlīnijas; ainava; aprobācija